2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Európai Híradó 04:00

Megnyirbálnák az NSA adatgyűjtési jogát

2015. május 14., csütörtök 12:26, frissítve: csütörtök 15:06

Korlátozná az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) adatgyűjtését az amerikai képviselőház. A nagy többséggel elfogadott törvénytervezet szerint a jövőben az ügynökség nem gyűjthetne metaadatokat az amerikai polgárok telefonbeszélgetéseiről. Az egyelőre kétséges, hogy átmegy-e a tervezet a szenátuson is. Sok szenátor ugyanis ellenzi a korlátozást, sőt egyesek még bővítenék is az NSA jogkörét a terrorizmus elleni harcra hivatkozva.

Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség egykori alkalmazottja két évvel ezelőtt leplezte le, hogy az NSA az egész világra kiterjedő, titkos adatgyűjtést folytat. Telefonok és e-mailek millióit figyelik az Egyesült Államokban és Európában.

Ezt próbálja korlátozni az a törvénytervezet, amelyet szerdán szavazott meg az amerikai képviselőház. Eszerint a jövőben nem lehetne adatokat gyűjteni és tárolni amerikaiak millióinak telefonbeszélgetéseiről. Kérdéses azonban, hogy a tervezet átmegy-e a felsőházon, amely ellenzi az adatgyűjtés korlátozását. A kérdésben a republikánus párton belül is komoly viták vannak.

Az NSA vezetője továbbra is a terrorizmus elleni harcra hivatkozik, és azt állítja, hogy az adatgyűjtés törvényes. „Mindig emlékeztetem az embereket arra, hogy a Nemzetbiztonsági Ügynökség jogi keretek között működik. A jogi kereteket a kongresszusunk fejlesztette ki, és a bíróságaink ellenőrizték. Pontosan így működik az alkotmányunk. Mindig jó szolgálatban állt a nemzetünk története során. Az NSA igazgatójaként mindig emlékeztetem a dolgozóinkat, hogy pontosan mi a szerepünk” – fogalmazott Michael Rogers admirális.

A lehallgatási botrányt leleplező Edward Snowden és a feltárásban segédkező oknyomozó újságírók viszont ennek ellenkezőjét állítják. Szerintük az NSA kicsúszott a jog ellenőrzése alól, és törvénytelenül, valamint titkosan gyűjt adatokat emberek tömegeinek kommunikációjáról. Ezt támasztja alá egy New York-i szövetségi fellebbviteli bíróság május eleji ítélete is: eszerint az NSA-nek nincs törvényi felhatalmazása a telefonhívások megfigyelésére.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!