2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Meglesz a kétharmada a japán miniszterelnöknek

Hír TV

2017. október 22., vasárnap 17:51, frissítve: vasárnap 17:59

Megtartotta a kétharmadot a japán kormánykoalíció az előre hozott választásokon, az exit poll eredmények szerint. Az Abe Sinzó vezette kabinet azért döntött a korai voksolás mellett, mert alkotmányt módosítana, hogy megvédhesse Japánt az észak-koreai rakétaveszélytől.

Nagy banzájt csinált a japán miniszterelnök az utolsó kampányrendezvényen az előre hozott választások előtt. Abe Sinzó üzenete egyszerű volt: „A továbbiakban is meg fogjuk védeni a japán állampolgárok életét és boldogságát” – hangoztatta.

Az Abe vezette Liberális Demokrata Párt 2014-ben megnyerte a választásokat, és azóta koalíciós partnerével együtt kétharmados többséggel kormányoz – de a miniszterelnök ezt a pozíciót még a 2018-ra kitűzött voksolás előtt meg akarta erősíteni, több okból is. Egyrészt szeretne továbbra is pártja élén maradni, erről jövő szeptemberben szavaznak a liberális demokraták. Másrészt egy új kétharmados felhatalmazással alkotmányt módosítana az észak-koreai rakétafenyegetés miatt.

„A világ helyzete nem stabil, és szerintem a Liberális Demokrata Párt az egyetlen, amiben megbízhatunk, hogy tudják, hogyan kell ezt kezelni” – vélekedett egy japán nyugdíjas.

A jelenlegi japán alaptörvény az elvesztett második világháborúra hivatkozva megtiltja a szigetországnak a háborúzást, a kormány szerint azonban így nem tudnak megfelelően fellépni Észak-Koreával szemben, amely már Japán elsüllyesztésével fenyegetőzik.

Az exit poll eredmények szerint ismét meglesz a kétharmada a kormánykoalíciónak, így Abe lehet az ország legtovább hivatalban lévő miniszterelnöke.

A szavazatokat azonban még számolják, és egyelőre a részvételi adatok is bizonytalanok: nem tudni, hány embert tartott otthon a Japánra lesújtó Lan tájfun, amely erős széllel és heves esővel érkezett meg az ország déli részébe, ahol a légi és a vonatközlekedés is akadozik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!