2020. július 13.,
hétfő, Jenő napja

Megkezdte második ciklusát Joko Widodo indonéziai elnök

MTI

2019. október 20., vasárnap 14:07

Beiktatták tisztségébe Joko Widodo indonéziai államfőt vasárnap, aki második és egyben utolsó ötéves ciklusát kezdte meg elnökként a világ harmadik legnagyobb demokráciájának számító délkelet-ázsiai ország élén.

A televízióban élőben közvetített ceremónián helyi törvényhozók és külföldi méltóságok is részt vettek, köztük Brunei, Kambodzsa, Malajzia, Szingapúr és Ausztrália állam- és kormányfői, illetve kínai, mianmari, vietnami, thaiföldi, amerikai és dél-koreai tisztségviselők.

Joko Widodo alelnöke a 76 éves, vallásos körökben köztiszteletnek örvendő Maruf Amin lett, ő Jusuf Kallát váltotta a tisztségben. Widodo és Amin a szavazatok 55 százalékát szerezték meg a 2019 áprilisában tartott elnökválasztáson. Amin több olyan vallási rendeletben közreműködött, amelyek célpontjai a vallási és szexuális kisebbségek. A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerint ezek a fatvák a gyűlöletbeszéd elterjedéséhez és erőszakhoz vezettek.

A beiktatás biztonságát több mint 30 ezer egyenruhás vigyázta Jakartában, miután a közelmúltban diáktüntetések zajlottak, illetve egy szélsőséges leszúrta az ország biztonsági miniszterét.

A katonai és a politikai eliten kívülről érkező, bútorkereskedő Jokowi azt ígérte, hogy igyekszik több befektetőt csábítani a 270 milliós Indonéziába, amely Délkelet-Ázsia legnagyobb gazdasága, illetve visszaszorítani a korrupciót és modernizálni az országot.

Indonézia nagy része szegény, és növekszik az egyenlőtlenség, de egyúttal egyre szélesebb a középosztály is.

Widodo is szegénysorból érkezett: szülei egy bérelt bambuszkunyhóban éltek egy folyó árterületén. A politikus - aki előszeretettel használja a közösségi médiát és több tízmilliós követőtáborral rendelkezik - büszke hátterére, és a nép fiának tartja magát. Widodo Solo polgármesteréből és Jakarta kormányzójából lett az ország elnöke.

 

MTI