2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Megkezdődhet a külföldiek kimenekítése Szudánból

A szudáni hadsereg szerint zajlanak az egyeztetések a külföldiek kimenekítéséről a harcok sújtotta országból, és az összehangolt evakuáció szombaton megkezdődhet, bár az amerikai kormány egyelőre nem erősítette meg a bejelentést.

  • Megkezdődhet a külföldiek kimenekítése Szudánból

A szudáni hadsereg szombati közleménye szerint arról egyeztetnek, hogy katonai repülőgépek segítségével menekítenék ki az amerikai, brit, kínai és francia állampolgárokat, valamint diplomatákat az észak-afrikai országból, ahol második hete zajlanak fegyveres összecsapások a hadsereg és a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) nevű félkatonai milícia között.

A washingtoni idő szerint szombat reggeli bejelentés szerint a kimenekítés "órákon belül megkezdődhet". A fegyveres erőket irányító Abdel Fattáh al-Burháni tábornok több ország vezetőjével egyeztetett, akik állampolgáraik és diplomatáik biztonságos kimenekítését kérték - közölte a hadsereg.

Pénteken a hadsereggel szemben álló fegyveres csoport közölte, hogy hajlandó részlegesen hozzájárulni az ország repülőtereinek megnyitásához annak érdekében, hogy az országok légi úton evakuálhassák állampolgáraikat.

Korábban Szaúd-Arábia külügyminisztériuma saját és több "baráti" ország állampolgárainak sikeres evakuálását jelentette be. Jordánia szintén megkezdte állampolgárainak kimenekítését a Szudán keleti részén fekvő Port-Szudán kikötővároson keresztül.

Jun Szok Jol dél-koreai elnök szombaton az ország egyik haditengerészeti egységét vezényelte Szudánba az ott rekedt vagy ott dolgozó dél-koreai állampolgárok kimentésére.

Lloyd Austin védelmi miniszter pénteken megerősítette, hogy a héten a Pentagon előkészületeket tett egy esetleges evakuációra. Korábbi közlések szerint katonákat és felszerelést küldött az Ádeni-öbölben fekvő Dzsibuti haditengerészeti támaszpontjára, hogy szükség esetén segítséget nyújtsanak amerikai diplomaták kimenekítéséhez.

A Fehér Ház ugyanakkor pénteken azt közölte, hogy egyelőre nem tervezik a Szudánban tartózkodó, becslések szerint 16 ezer amerikai állampolgár kimenekítését kormányzati koordinálással. Az amerikai külügyminisztérium pénteken még közleményben üdvözölte, hogy átmeneti tűzszünet született a ramadán muzulmán böjti hónapot lezáró íd al-fitr ünnep idejére. A közlemény egyben sürgette, hogy a felek tárgyaljanak a béke helyreállításáról és hosszú távú tűzszünetről.

Az afrikai országban múlt szombaton kezdődtek harcok a szudáni hadsereg és az RSF között, miután megrekedtek a tárgyalások arról, hogy miként integrálják hadsereg soraiba a félkatonai szervezetet.

KAPCSOLÓDÓ: 

Szijjártó Péter: eddig 14 magyart sikerült kimenteni a polgárháborúba süllyedt Szudánból

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Már érik a szamóca, jó termés várható

Már érik a szamóca, jó termés várható

A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) csütörtökön kiadott körképe szerint az idén kiegyensúlyozott termés várható.
13 éves lányt molesztált, őrizetbe került

13 éves lányt molesztált, őrizetbe került

Egy baranyai lakásotthon nevelője tett bejelentést a rendőrségen április 21-én arról, hogy egyik neveltjük az előző éjszakát egy ismeretlen férfival Baranyajenőn töltötte. A 13 éves lány elmondása szerint akarata ellenére a férfi fogdosta és szexuálisan molesztálta őt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!