2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Külföld

Megkétszerezik a gyermeknevelési támogatást Romániában

A gyerekes családok körében népszerű, ám a politikai vezetők ellentmondásosan fogadták a gyermeknevelési támogatás megkétszerezését Romániában. Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester üdvözli a kezdeményezést, ám nem tartja jónak, hogy semmiféle feltételhez nem kötik, és alanyi jogon jár majd mindenkinek a gyerekenkénti 20 ezer forint havonta. A megduplázott gyereknevelési támogatást kedden jelentette be az államfő, de egyelőre nincs rá fedezet az államkasszában, így nyárra halasztják a törvény hatályba léptetését.

  • Megkétszerezik a gyermeknevelési támogatást Romániában

Szakáll Gyöngyvérnek három gyermeke van, ezért a családnak a ruházkodásában jelent majd nagy segítséget, ha a gyereknevelési támogatás összegét a jelenlegi kétszeresére emelik Romániában

„Nálunk jól jönne, mert három gyerek van… az már kilencszáz lejt számítana… tehát megdobná a dolgokat! Örülnénk, mert kicsit többet tudnánk vásárolni!”

- mondta Szakáll Gyöngyvér

A csökkenő demográfiai adatok a Román kormányt is olyan családpolitikai intézkedések kidolgozására sarkallja, amelyekkel a gyereknevelést próbálják segíteni. Klaus Johannis államfő a hét elején hirdette ki a kormányzó liberálisok által kezdeményezett gyereknevelési pótlék megkétszerezését tartalmazó törvényt. A Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint az állam kötelessége, hogy odafigyeljen a gyerekes családokra. Antal Árpád ennek ellenére nem tartja helyénvalónak, hogy feltétel nélkül jár majd mindenkinek a gyerekenkénti 20 ezer forint havonta.

 „Nagyon fontos, hogy ne kerüljön egy család nehezebb helyzetbe, ha gyereke van, mintha nem lenne gyereke. Viszont az is nagyon fontos, hogy ezeket a támogatásokat valamihez kössük. Én például nem vagyok annak a híve, hogy alanyi jogon járjon a szülőknek a gyereknevelési támogatás, mert úgy gondolom, hogy azokat a családokat kellene támogatni, amelyek a gyerekekért élnek, és nem azokat, akik a gyerekekből élnek”

- fogalmazott Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád.

Az elfogadott törvényt annak ellenére is támogatta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, hogy szerintük is problémás lehet a gyakorlati megvalósítása – nyilatkozta Korodi Attila parlamenti képviselő a Hír TV-nek.

„Be is nyújtottunk egy nagy családtámogatási csomagot, ezt januárban, január végén, február elején megerősítjük egy második családtámogatási programmal, ami a nagy gyerekes családokra, lakásvásárlásra, autóvásárlás, adópolitikai részeket érinti. A gyermekpénz kérdése liberális kezdeményezés volt, és ezt kell görgessék maguk előtt, mert kormányra kerültek”

- hangoztatta Korodi Attila, az RMDSZ parlamenti képviselője. 

Mivel a költségvetésben egyelőre nincs fedezet a duplájára emelet gyereknevelési támogatás kifizetésére, ezért a román kormány augusztus 1-re halasztotta a törvény hatályba léptetését.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A svájci államfővel tárgyalt Orbán Viktor

A svájci államfővel tárgyalt Orbán Viktor

Magyarország EU-elnökségéről, az ukrajnai és a közel-keleti háborús konfliktusokról valamint a svájci-magyar gazdasági együttműködésről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Viola Amherddel, a Svájci Államszövetség elnökével pénteken a Karmelita kolostorban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!