2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Megint téma volt a magyar jogállamiság az EP-ben

Hír TV

2017. október 24., kedd 22:34, frissítve: szerda 11:30

Az azeri pénzek és a Máltán meggyilkolt oknyomozó újságírónő ügyével összefüggésben ismét előkerült a magyar jogállamiság kérdése az Európai Parlamentben. A vitát az újságírók védelmében rendezték meg.

Egyperces néma tiszteletadással emlékezett az Európai Parlament Daphne Caruana Galiziára a meggyilkolt máltai újságírónő családja jelenlétében. A merénylet kapcsán az újságírók védelmében szólaltak fel politikusok.

„Fontos, hogy az újságírók politikai és kereskedelmi nyomás nélkül végezhessék a munkájukat. Minden jó demokráciának szüksége van a kényelmetlen kérdéseket feltevő újságírókra, az értékeink egyik legfontosabb eleme ez, és ezt garantálni kell” – emelte ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke.

Többen is az EU elleni támadásként fogták fel a gyilkosságot, hiszen Daphne Caruana Galizia éppen az egyik uniós kormánnyal kapcsolatban tárt fel bizonyítékokat, és ezért kellett meghalnia.

„A korrupció elleni küzdelem jegyében halt meg Máltán. Például arról írt, hogy a máltai kormány tagjainak Panamán van bankszámlájuk, és e bankszámlákra Azerbajdzsánból érkezett pénz. Egy héttel ezelőtt gyilkolták meg őt, nem tudom, miért pont a máltai kormányt szólítjuk fel, hogy derítsük fel a gyilkosságot, hiszen pont azért gyilkolták meg az újságírónőt, mert a miniszterelnökkel kapcsolatos ügyeket göngyölített fel. Szerintem a miniszterelnöknek le kellene mondania” – emelte ki Monica Macovei, az Európai Konzervatívok és Reformerek Szövetségének EP-képviselője.

A Liberálisok szónoka azt szorgalmazta, hogy az uniós alapértékeket rendszeresen kell ellenőrizni minden tagállamban. „Ha egy tagállamban, legyen szó Máltáról, Lengyelországról, Magyarországról, Franciaországról, Hollandiáról vagy Romániáról, nem tartják be a szabályokat a jogállamiság területén, akkor az azt jelenti, hogy az EU-ban nincs jogállamiság. Mert ha egy tagállam nem működik megfelelően, akkor az egész rendszer összeomlik” – emelte ki Sophie in 't Veldt.

Az Európai Parlament strasbourgi sajtótermét Daphne Caruana Galiziáról fogják elnevezni, a zöldek képviselőcsoportja pedig azt javasolja, hogy európai oknyomozó díjat alapítsanak a meggyilkolt újságíró tiszteletére.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!