2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Meghalt Stephen Hawking

Hír TV

2018. március 14., szerda 07:11, frissítve: szerda 09:30

76 éves korában elhunyt Stephen Hawking. A brit elméleti fizikust a fekete lyukakkal és a relativitással kapcsolatos munkája tette ismertté, több tudományos könyv szerzője is volt. Életéről 2014-ben készült film A mindenség elmélete címmel.

Stephen Hawking 1942. január 8-án született Oxfordban. Tizenhét évesen került az Oxfordi Egyetemre, ahol fizikából szerzett diplomát kiváló eredménnyel. Kozmológiai-asztrofizikai tanulmányait Cambridge-ben folytatta, ahol 1966-ban szerzett doktori fokozatot. Az egyetemi évek alatt gyógyíthatatlan betegséget diagnosztizáltak nála, amely a mozgató idegpályák elsorvadásához vezetett. Kezdetben bottal járt, de 1969-ben végleg tolókocsiba kényszerült, a bénulás elhatalmasodása után fej- és szemmozdulatokkal vezérelhetővé tett beszédszintetizátor segítségével tudta már csak megosztani gondolatait másokkal.

Abban reménykedem, hogy az alaptudomány az általános tudatosság részévé válik. Most úgy tűnik, hogy a kvantumelmélet paradoxonja az unokáink köztudatának részévé válik – mondta a professzor.

Bár az orvosok rövid időt jósoltak neki, csodával határos módon több mint öt évtizedet élt együtt betegségével, amely fizikai állapotát lerontotta, de elméjét nem. Nevét az 1988-ban megjelent, Az idő rövid története című, a tudományokban járatlanok számára is élvezhető könyv tette széles körben ismertté. A kötetet negyven nyelvre fordították le, harmincmillió példány kelt el belőle.

Nagymértékben a matematikai szépségekre és következetességekre kell támaszkodnunk, hogy megtaláljuk az örök mindenség elméletét – vélte Hawking.

2001-ben jelent meg Az univerzum dióhéjban című munkája, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy az emberi fajnak nincs jövője, ha nem terjeszkedik a világűrben. 2005-ben adta ki első könyvének átdolgozott, kibővített változatát.

Úgy vélem, hogy az emberi fajnak nincs jövője, hogyha nem lép a világűrbe. Ezért szeretném ösztönözni a világűr iránti közérdeket. Régóta szeretnék az űrbe menni, és úgy vélem, hogy a súlytalanság állapotában történő repülés egy újabb lépés az űrutazás felé. El tudják képzelni, mennyire izgatott vagyok. Közel negyven éve vagyok a kerekesszék fogságában, és annak esélye, hogy súlytalanságban repülhetek, csodálatos. Találkozunk a súlytalanságban.

Hawking számos kitüntetés birtokosa, 32 évesen lett a brit Királyi Akadémia tagja, 37 évesen megkapta Cambridge-ben a matematika tanszék tanszékvezetői posztját, amelyet Newton is betöltött. 2009-ben nyugdíjba vonult, de professor emeritusként folytatta munkáját a Cambridge-i Egyetemen, a relativitáselmélettel és gravitációval foglalkozó csoportot vezette. A 76 éves tudós szerdára virradóra hunyt el cambridge-i házában, három gyermeke és három unokája volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!