2019. április 25.,
csütörtök, Márk napja

Meghaladta a nyolcszázmillió eurót a Notre-Dame felújítására felajánlott adományok mértéke

Hír TV

2019. április 17., szerda 14:12

A Notre-Dame öt éven belüli újjáépítésére tett ígéretet a francia elnök. Már a 800 millió eurót is átlépte a felújításra szánt adományok értéke. A hétfői tűzvészben leégett az ikonikus párizsi székesegyház teljes tetőszerkezete és leomlott a huszár-torony is.

Ötvenet kongott az amerikai Notre-Dame Egyetem harangja a párizsi katedrális tiszteletére. Az egyetem csatlakozott azokhoz az adományozókhoz, akik már csaknem 200 milliárd forintnak megfelelő összeget ajánlottak fel a székesegyház újjáépítésére, köztük különböző francia divat- és kőolajipari vállalatokkal és nemzeti kormányokkal, de Ferenc pápa is felajánlotta a vatikáni szakértők segítségét. A francia elnök közben ígéretet tett arra, hogy öt éven belül újraépíti a műemléket.

Emmanuel Macron hozzátette, a tragédia miatt határozatlan időre elnapolja a hónapok óta tüntető sárgamellényesek csillapítására tervezett intézkedések bejelentését.

A székesegyházban hétfő este gyulladt ki a restaurálási munkákhoz felállított állványzat és a tetőszerkezet, ami a huszártoronnyal együtt teljesen leégett. A lángokat 14 órás oltási folyamat után sikerült a több mint 400 tűzoltónak megfékeznie. A tornyot szegélyező 16 szobor megmenekült, mert azt egy héttel a tűzvész előtt restaurálás céljából elszállították, valamint az épület vázszerkezete és a két harangtornya is megmaradt. A huszártorony elveszettnek hitt ereklyetartó rézkakasát megtalálták a romok között, ám az megolvadt a tűzben. A többi között az ereklyetartó őrizte Krisztus töviskoszorújának egy darabját is.

Szerda éjjel több százan gyűltek össze a párizsi Saint-Michel téren, hogy virrasztással róják le tiszteletüket a több mint 850 éves gótikus templom előtt.

A székesegyházban keletkezett tűz miatt együttérzését fejezték ki a francia népnek a többi között az Európai Unió vezetői, Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke is. Franciaország-szerte szerda este hét előtt tíz perccel kongatják meg a harangokat a katedrális tiszteletére.

Hír TV