2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Meghaladta a 20,9 milliót a fertőzöttek száma

Világszerte meghaladta a 20,9 milliót a SARS-CoV-2 nevű vírussal diagnosztizáltak száma, a betegség halálos áldozataié pedig a 760 ezret péntek estére a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint. Romániában pedig újabb 30 napra meghosszabbították a veszélyhelyzetet

  • Meghaladta a 20,9 milliót a fertőzöttek száma

Indiában, az Egyesült Államokban, Brazíliában és több latin-amerikai országban jelentették a legtöbb új fertőzöttek az elmúlt hét során, míg a Dél-afrikai Köztársaságban, Kazahsztánban, a Dominikai Köztársaságban, Iránban és Bolíviában lassul a vírus terjedése az AFP francia hírügynökségnek az elmúlt hét adatain alapuló összesítése szerint.

Gyorsulási tendencia figyelhető meg Európában (+12 százalék), Ázsiában (+10), a Közép-Keleten (+10) és Latin-Amerikában (+4).

A járvány európai gócában, Olaszországban pénteken 574 új fertőzöttet jelentettek az előző napi 481 után. A vírus a járvány február végi kitörése óta 252 809 embert fertőzött meg, a betegségbe 35 234-en haltak bele.

Ismét kötelező lesz a 14 napos karantén az Egyesült Királyságban a Franciaországból, Hollandiából, Monacóból, Máltáról, valamint a Turks- és a Caicos-szigetekről és Arubáról érkezők számára a koronavírus-járvány miatt. A rendelkezés szombat hajnalban lép életbe.

Csütörtökön az Egyesült Királyságban 1009 új fertőzöttet regisztráltak. A szerdán bejelentett új módszer szerint számolt halálozási adat - 41 347 - még mindig a legmagasabb Európában.

Spanyolországban országszerte bezárják az bárokat és az éjszaki mulatókat, miután az elmúlt hetekben nőtt a fertőzöttek száma. Az országban közel 3000 új fertőzöttet regisztráltak az utóbbi 24 órában. Az esetek napi száma szinte megduplázódott augusztus első két hetében. A nyugat-európai országok közül Spanyolországban a legmagasabb a fertőzöttek száma, eddig 342 ezer 813 azonosított esettel, akik közül 28 ezer 617 ember hunyt el a kórban.

Utazási figyelmeztetést adott ki szinte egész Spanyolországra, ideértve a német turisták körében közkedvelt Mallorca szigetére a német külügyminisztérium pénteken a koronavírusos esetek számának elszaporodása miatt. Kivételt egyedül a Kanári szigetek képeznek.

Franciaországban újabb rekordot ért el az új fertőzöttek száma a karantén feloldása óta. Az utóbbi 24 órában 2846 új fertőzöttet jelentettek, a járvány kezdete óta 212 211 embert diagnosztizáltak koronavírussal. Az elmúlt két hétben a duplájára nőtt a heti új fertőzöttek napi átlagos száma - 2041 -, és április 20. óta most először emelkedett 2000 fölé.

Rekordmagasságban az új fertőzöttek száma Ausztriában: egy nap alatt 282 ember tesztje lett pozitív. Ausztriában eddig 22 876 ember koronavírus-tesztje lett pozitív, közülük 20 499-en időközben meggyógyultak.

Horvátországban második napja rekordmértékű az új fertőzöttek száma, és a fiatalok a koronavírus legfőbb terjesztői. Csütörtökön 208-cal nőtt, és elérte a 6258-at a megfertőzöttek száma. Két új haláleset történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 163-ra emelkedett.

Szlovéniában az elmúlt 24 órában 37-tel 2369-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Új halálesetet nem regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 129 maradt.

Romániában még mindig gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-járvány: egy nap alatt újabb 1415 embernél mutatták ki a fertőzést, ami 15 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát. Újabb 44 koronavírusos beteg halt meg az utóbbi 24 órában, ezzel meghaladta a 2900-at a járvány romániai áldozatainak száma.

Athénra és más térségekre is kiterjeszti Görögországban a kormány az éjszakai zárva tartást a koronavírusos fertőzöttek számának emelkedése miatt. A döntés szerint immár az ország legtöbb régiójában, így Athénban és Szalonikiben, illetve a turisták által kedvelt számos szigeten is legkésőbb éjfélkor be kell zárniuk az éttermeknek, bároknak és szórakozóhelyeknek. A 10,5 millió lakosú országban 6381 az azonosított fertőzöttek száma, közülük 221-en hunytak el.

Az Európai Unió (EU) megállapodást kötött az AstraZeneca nevű brit gyógyszeripari csoporttal 400 millió adag, koronavírus elleni védőoltás beszerzéséről - közölte az Európai Bizottság.

A nyugat-balkáni térség országai közül csak Szerbia igényelte a koronavírus elleni új orosz védőoltást, ám szerb járványügyi szakemberek közölték, a megvásárolt vakcinát még Szerbiában is bevizsgálják, mielőtt alkalmazni kezdenék. Az országban péntekre az előző napi 28 751-ről 28 998-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Csütörtökön három újabb halálos áldozata volt a betegségnek, ezzel a halottak száma 661-re emelkedett.

Albánok ezrei rekedtek az albán-görög határon pénteken, mielőtt életbe lép a negatív koronavírus-teszt bemutatásának és az egyhetes karanténnak a kötelezettsége. A sorban mintegy 4000 autó zsúfolódott össze, több mint 20 kilométer hosszan a dél-albániai Kakavia határállomásnál, amióta a héten bejelentették a szigorított görög intézkedéseket.

Romániában újabb 30 napra meghosszabbították a veszélyhelyzetet

Romániában augusztus 16-tól kezdődően újabb 30 napra meghosszabbították a koronavírus-járvány miatt május közepén elrendelt, azóta kétszer meghosszabbított veszélyhelyzetet. 

Az erről szóló határozatot péntek esti ülésen fogadta el a román kormány.

A tervezetet előterjesztő katasztrófavédelmi államtitkár rámutatott: nem vezetnek be további korlátozásokat, de érvényben maradnak az eddigiek. Nem nyithatnak ki tehát a vendéglátóhelyek beltéri részei, zárva maradnak a színházak, mozik és koncerttermek. Továbbra is kötelező a védőmaszk viselése a nyilvános zárt terekben, áruházakban, közintézményekben, közszállításban.

Hatnál több ember nem közlekedhet csoportosan, ha nem egy család tagjai, a beltéri magánrendezvényeken legtöbb 20, a szabadban legtöbb 50 ember vehet részt, a távolságtartási szabályok betartása mellett.

A veszélyhelyzetről szóló korábbi - az új karanténtörvény hatályba lépése után, július végén módosított - kormányhatározat a megyékben, illetve a fővárosban alakult helyi járványügyi operatív törzsekre bízta azt, hogy szükség esetén regionális szinten kötelezővé tegyék a felnőttek és öt évet betöltött gyerekek számára a védőmaszkok viselését a kültéri nyilvános helyeken, ahol és amikor nagyobb tömegek gyűlhetnek össze.

A megyei járványügyi operatív törzsek többsége azóta elrendelte a kültéri maszkviselést, az országos operatív törzs pedig korlátozta Bukarestben, illetve Arges, Brassó, Konstanca, Dambovita, Ilfov, Prahova és Galati megyében a kerthelyiségek, klubok és más szórakozóhelyek nyitvatartását.

Az országos járványügyi operatív törzs a veszélyhelyzet meghosszabbítását előkészítő határozatában annyi engedményt tett, hogy ezentúl az eddigi 23 óra helyett éjféltől reggel 6-ig kell zárva tartsanak az érintett vendéglátóhelyek, de rendelést továbbra sem vehetnek fel 23 óra után.

Romániában pénteken több mint 1400 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, az ismert aktív esetek száma meghaladta a 33 ezret.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!