2020. július 8.,
szerda, Ellák napja

Megerősödött a bevándorlásellenes Afd a német tartományi választásokon

Hír TV

2019. szeptember 2., hétfő 15:18

Előretörtek a bevándorlásellenes erők a tegnapi, németországi tartományi voksolásokon. A Brandenburgban és Szászországban tartott törvényhozási választásokon jelentősen meggyengült a Szociáldemokrata Párt és a Kereszténydemokrata Unió. Ezzel szemben erősödött a nyíltan migráció- és muszlimellenes Alternatíva Németországért ellenzéki párt.

Bár Brandenburgban a baloldali tömörülés, Szászországban pedig a kereszténydemokrata párt nyerte meg a választásokat, mindkét tartományban az Alternatíva Németországért lett a második legerősebb párt, Brandenburgban mintegy 11%-os, Szászországban pedig több mint 17%-os népszerűség-növekedést értek el. Az Afd szászországi listavezetője győzelemnek nevezte az eredményt.

A hivatalos előzetes végeredmény szerint Brandenburgban a Német Szociáldemokrata párt a szavazatok 26,5 százalékát szerezte meg, ami több mint 5 %-os visszaesés a legutóbbi, 2014-ben tartott Landtag-választáson kapott szavazati arányához képest, a párt szászországi eredménye pedig az SPD történetének leggyengébb szereplése. A Kereszténydemokrata Unió eredményei Brandenburgban és Szászországban is több mint 7 százalékos esést mutatnak. Ráadásul Szászországban a CSU és az SPD koalíciója elvesztette a kormányzáshoz szükséges többséget, bár a Zöldek bevonásával még hatalmon maradhatnak.

Hír TV