2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Külföld

Megerősítette Evo Morales elnökválasztási győzelmét a bolíviai legfelsőbb választási bíróság

Megerősítette Evo Morales győzelmét a múlt heti elnökválasztáson a bolíviai legfelsőbb választási bíróság.

  • Megerősítette Evo Morales elnökválasztási győzelmét a bolíviai legfelsőbb választási bíróság

A törvényszék elnöke, Eugenia Choque pénteken az összes szavazat összeszámlálása után ismertette az elnökválasztás október 20-i első fordulójának végeredményét, amely szerint a hivatalban lévő baloldali elnök a voksok 47,1 százalékát, a második helyen végző legfőbb kihívója, a konzervatív Carlos Mesa pedig 36,5 százalékát kapta. Ez azt jelenti, hogy nem lesz szükség második fordulóra, a bolíviai választási törvény ugyanis kimondja, hogy ha egy jelölt már az első fordulóban megszerzi a szavazatok több mint 50 százalékát vagy több mint 40 százalékát és legalább tíz százalékpontos előnyt a második helyezetthez képest, nem kell második fordulót tartani.

A dél-amerikai országban sokan vitatják a mostani elnökválasztás legitimitását. A választási bizottság már csütörtökön győztesnek nyilvánította Evo Moralest, Carlos Mesa azonban választási csalással vádolja a kormányt, és nem akarja elismerni az elnök győzelmét. Az eredmény hitelességét nemzetközi szinten is erősen kétségbe vonták, az Európai Unió, az Egyesült Államok és több dél-amerikai ország felszólította a bolíviai kormányt, hogy tegye lehetővé a második fordulót.

A bolíviai legfelsőbb bíróság pénteken visszautasította a csalással kapcsolatos vádakat. Az ország "választási rendszere teljesen átlátható" - hangoztatta Idelfonso Mani bíró.

A fővárosban, La Pazban pénteken ismét utcára vonultak az ellenzék támogatói, hogy tiltakozzanak a hivatalos eredmények ellen, a tüntetők úttorlaszokat emeltek. Cochabambában, az ország középső részén a helyi sajtó szerint összecsapások voltak Morales hívei és ellenzői között.

Evo Morales az első őslakos származású elnöke Bolíviának, 2006 óta van hivatalban. Az 59 éves politikus negyedszer indult az elnökválasztáson, amit a dél-amerikai ország alkotmánya az erről szóló 2016-os népszavazás értelmében már nem tett volna lehetővé. 2017-ben azonban az alkotmánybíróság úgy döntött, hogy az elnöknek joga van ismét indulni.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!