2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 11:00

Külföld

A szerdán leváltott Ludovic Orban kapott újabb kormányalakítási megbízást

Klaus Iohannis román államfő újabb kormányalakítási megbízást adott csütörtökön Ludovic Orbannak, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökének, miután a parlament előző nap megvonta az általa vezetett kisebbségi PNL-kormánytól a bizalmat.

  •  A szerdán leváltott Ludovic Orban kapott újabb kormányalakítási megbízást

A jobboldali elnök hangsúlyozta: az év végén esedékes parlamenti választások előrehozását szeretné ezzel előidézni, arra számít, hogy a parlament 60 napon belül két egymást követő miniszterelnök-jelöltjét is elutasítja, és így lehetőség nyílik a törvényhozás feloszlatására.

Iohannis azzal indokolta az előrehozott választások kiírásának szükségességét, hogy a szociáldemokrata parlamenti többség akadályozza a nagy választói támogatottságnak örvendő PNL-kormány reformintézkedéseit.

Úgy értékelte, hogy ilyen helyzetben a korrekt és igazán demokratikus megoldás a "visszatérés a választókhoz".

Az elnök szerint a parlamenti pártokkal folytatott csütörtöki egyeztetéseken egyes pártok támogatták a választások előrehozását, mások nem, vagy pedig időt kértek arra, hogy pártjuk kollektív vezető testületeiben alakítsák ki álláspontjukat. Az elnök szerint ettől függetlenül "tovább lehet lépni", így már csütörtök este megnevezte régi-új miniszterelnök-jelöltjét.

A kormányalakítással megbízott Ludovic Orbannak tíz napon belül a parlament elé kell járulnia, hogy bizalmat kérjen az új kormány névsora és programja számára. Orban már az elnöki hivatalban lezajlott egyeztetések után bejelentette: ha megkapja a kormányalakítási felkérést, a PNL nem fogja megszavazni saját kormánya beiktatását.

Az előrehozott választásokat kiprovokálni szándékozó államfő korábbi nyilatkozataiban utalt már arra, hogy másodszor is Orbant fogja jelölni a kormányfői posztra, ha a parlament elutasítja a második Orban-kormány beiktatását.

A kormányalakítási egyeztetések alkalmával a legnagyobb frakcióval rendelkező, tavaly ősszel ellenzékbe került Szociáldemokrata Párt (PSD) azt állította, hogy parlamenti többséget hozott létre a szintén baloldali Pro Romania párttal, ám Iohannis elutasította jelöltjüket.

Marcel Ciolacu szociáldemokrata házelnök, a PSD ideiglenes elnöke hétfőre hívta össze a párt végrehajtó bizottságát: várhatóan ekkor alakítják ki álláspontjukat az előrehozott választások kiprovokálását célzó, Romániában mindeddig példátlan kísérlettel kapcsolatban.

A román politikai elemzők elhúzódó válságra számítanak, ugyanis azt valószínűsítik, hogy a PSD minden lehetséges kérdésben alkotmányossági óvást emel, illetve időhúzásra játszik majd a miniszterjelöltek bizottsági meghallgatása alkalmával, és az új kormányról szóló bizalmi szavazás parlamenti időzítésénél. Az sem kizárt, hogy a PSD-nek sikerül egy olyan parlamenti többséget kialakítania, amely távolmaradásával határozatképtelenné teszi a törvényhozást az beütemezett bizalmi szavazások alkalmával.

Korábban a Hír TV is beszámolt arról, hogy szerdán megbukott a jobbközép kormány Romániában. A szociáldemokrata ellenzék köré szerveződött parlamenti többség megvonta a bizalmat Ludovic Orban kisebbségi kabinetjétől. A párt korábbi vezetője, Klaus Johannis államfő pedig bejelentette: amennyiben a parlament megbuktatja a vezetést, ismét Ludovic Orbant bízza meg kormányalakítással. 

A kormányválság tavaly nyár végén kezdődött Romániában, amikor a kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége kilépett a koalícióból, kisebbségben hagyva a parlamentben a Szociáldemokrata Pártot.

A parlament október elején megvonta a bizalmat a kormánytól, a Nemzeti Liberális Párt pedig megkezdte kisebbségi kormányzását.

Három hónapos hatalma után azonban a jobbközép kormány is bizalmatlansági indítvánnyal nézett szemben, ezúttal az ellenzéki szociáldemokraták és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség részéről. A kormány megbuktatásához 233 szavazatra lett volna szükség, a törvényhozók közül végül 261-en szavazták meg az indítványt.

A bizalmatlansági indítványt elsősorban azért kezdeményezték a képviselők, mert a kormánypárt a parlamentet megkerülve akarta bevezetni a kétfordulós polgármester-választást. Az RMDSZ becslése szerint ezzel a romániai magyarság polgármestereinek mintegy 20 százalékát elveszítette volna.

A bukás még kedvezően is elsülhet a kormány számára. A nagy népszerűségnek örvendő Nemzeti Liberális Párnak ugyanis jól jönne egy előrehozott választás hatalma megszilárdításához. A jobboldali államfő, Klaus Iohannis már bejelentette, hogy az állampolgároknak minél előbb lehetőséget kell biztosítani arra, hogy új parlamentet válasszanak.

A liberálisok előrehozott választásokat, a szociáldemokraták független kormányfőt javasolnak

Romániában eddig kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) az év végén esedékes parlamenti választások előrehozását, a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) viszont egy független miniszterelnök megválasztását javasolta csütörtökön az elnöki hivatalban folytatott kormányalakítási tárgyalásokon. 

A Ludovic Orban vezette PNL-kormányt szerdán megbuktató PSD és a szintén baloldali Pro Romania párt azt állítja: rendelkeznek a jelenleg független Remus Pricopie volt oktatási miniszter által alakítandó kormány beiktatásához szükséges parlamenti többséggel.

Romániában egy kormány beiktatásához vagy leváltásához a törvényhozók többségének - legalább 233 képviselőnek és szenátornak - a támogatására van szükség.

Az államfővel folytatott egyeztetés után Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kifejtette:

a szövetség aggályosnak tartja azt, hogy az Orban-kabinet kedd éjszaka sürgősségi rendelettel módosította a parlamenti választási törvényt, és elkerülhetetlennek tartja, hogy erről az alkotmánybíróság is állást foglaljon.

Az RMDSZ elnöke főleg azt az előírást kifogásolta, hogy a választók bárhol leadhatják voksukat, holott Romániában megyei pártlistás arányos rendszer van érvényben. Kelemen Hunor szerint teljesen felboríthatja az arányos képviselet elvét, ha például Kolozsváron az ott tanuló egyetemi hallgatók és ideiglenes lakcím nélkül ott dolgozó, más megyékből származó munkások tízezrei is szavazhatnak.

Az RMDSZ-nek nincs saját miniszterelnök-jelöltje, de nem támogatja a PSD által jelölt Pricopie jelöltségét sem - hangsúlyozta Kelemen Hunor.

A jobbközép Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a párttal választási szövetségben lévő, parlamenti képviselet nélküli Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjának (PLUS) elnökét, Dacian Ciolos volt kormányfőt javasolta miniszterelnöknek.

A PNL - Klaus Iohannis államfőhöz hasonlóan - előrehozott választásokat akar, és azt javasolta, hogy az elnök a frissen leváltott Orbant bízza meg ismét kormányalakítással.

Az immár korlátozott hatáskörű ügyvivői kormányt vezető pártelnök az elnöki hivatalban akkreditált újságíróknak elmondta: ha megkapja a kormányalakítási felkérést, akkor a PNL össze fog állítani egy kormánynévsort, nem kizárt, hogy ugyanazokkal a miniszterekkel, akiket éppen leváltott a parlament, de nem fogja megszavazni saját kormánya beiktatását. Ezzel a parlament feloszlatása alkotmányos feltételeinek teljesülését próbálják elősegíteni. A PNL másfelől arra az esetre akarja így bebiztosítani magát, ha a baloldali parlamenti többség nem lesz hajlandó saját mandátuma lerövidítésére voksolni, és inkább bizalmat szavaz a jobboldali elnök miniszterelnök-jelöltjének. 

Hír TV/MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!