2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:10

Külföld

Megáradt a két legnagyobb folyó, több mint százan meghaltak

Több mint 100 halottja van a nigériai árvizeknek, több ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. Az afrikai ország két legnagyobb folyója is megáradt a heves esőzések miatt.

  • Megáradt a két legnagyobb folyó, több mint százan meghaltak

Derékig ér a víz számos elárasztott nigériai településen, ahol az utcák egy része folyóvá változott. A Reutersnek nyilatkozó helyi lakos szerint esélyük sem volt elmenekülni, mert a szakadó eső mindössze két-három óra alatt teljesen elöntött mindent.

Az ország középső és déli részét sújtó heves esőzések miatt Nigéria két legnagyobb folyója, a Niger és a Benue is kilépett a medréből. A folyók mentén fekvő területeken már több mint 2 hete pusztít az árvíz, és mostanra rengeteg halálos áldozatot szedett a természeti csapás. Az elárasztott területekről több ezer embernek kellett elmenekülnie.

„Amikor megérkezett a víz, azt gondoltuk, hogy csak hétköznapi esőről van szó, nem gondoltuk, hogy ennyi víz jön majd. A víz megjelent az első szobában, akkor még viccnek gondoltuk, aztán amikor már a saját szobámba is megérkezett a víz, akkor már tudtuk, hogy ez komoly dolog. Mindenki összepakolt, még azok is, akiknek nincs hová menni. Én is így vagyok vele, de úgy gondoltam, majd valamelyik barátomnál meghúzom magam” - mondja Blessing Solomon árvízkárosult.

Mivel a szárazföldi közlekedés lehetetlenné vált az érintett térségekben, a csónakkészítők forgalma jelentősen fellendült.

„Ilyenkor mindig van munka, mert az embereknek el kell jutniuk az otthonukba vagy a földjükre. Majdnem mindenkinek kell kenu, mert akinek van, az használja, és nem adja kölcsön másnak” – mondja Simon Ugu csónakkészítő.

A nigériai kormány hamarosan rendkívüli állapotot hirdethet, mivel a heves esőzések még hetekig tarthatnak, és további árvizeket okozhatnak. Az afrikai országban gyakorlatilag évente történnek a mostanihoz hasonló katasztrófák – a szakértők szerint a várostervezés hiánya és a rosszul megépített csatornarendszer miatt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!