2021. május 7.,
péntek, Gizella napja

Megállás nélkül érkeznek az illegális bevándorlók Olaszországba

Magyar Nemzet

2020. november 15., vasárnap 11:39

Összesen 255, tenger felől érkező migránst mentett ki és szállított Olaszország partjaira a spanyol Open Arms elnevezésű civil szervezet hajója. A Földközi-tengerből 184 felnőttet és 71 kísérő nélküli kiskorút mentettek ki. Az aktivisták közleménye szerint a migránsok két, Szicília nyugati partjainál horgonyzó hajóra kerültek, ahol egyelőre karanténban maradnak a járványhelyzet miatt.

Az Afrikából érkezőket három külön akció keretében sikerült kimenteni, az egyik során 111 embert mentettek meg, miután az őket szállító gumicsónak felborult a líbiai partok közelében. A civil szervezet jelentése szerint a líbiai Homsz városából indult csónakban feltehetőleg 120 személy utazhatott, akik közül öten biztosan életüket vesztették, az ő holttestüket megtalálták a tengerben.

A legfrissebb statisztikai adatok szerint az idén ismét növekszik a tengeri útvonalon Olaszországba érkezettek száma. Az olasz hatóságok statisztikai adatai szerint ebben az évben több mint harmincezer migráns érkezett be az országba tengeri útvonalakon, ez a szám csaknem háromszorosa a tavalyi értéknek. A migránsok közel háromnegyede férfi, a gyermekeket követően a nők vannak a legkevesebben.

A tengeri útvonalon érkezettek mintegy fele Tunéziából származik

– derült ki az ENSZ adataiból.

A Földközi-tengeren keresztül Olaszországban partra szállt migránsok száma utoljára 2017-ben volt kiemelkedően magas, számuk a 120 ezerhez közelített. Az elmúlt két évben csökkenő tendenciát lehetett látni, 2018-ban mintegy 23 ezer migráns érkezett, tavaly pedig a 12 ezret sem érte el a számuk.

 

Magyar Nemzet