2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Külföld

Megállás nélkül érkeznek az illegális bevándorlók a Kanári-szigetekre + videó

Nem kérnek a migránsgyerekekből a spanyol autonóm régiók. A regionális elnökök többsége csütörtökön visszautasította a spanyol kormány kezdeményezését, melynek értelmében több száz kiskorút helyeztek volna át a félszigetre a Kanári-szigetekről.

  • Megállás nélkül érkeznek az illegális bevándorlók a Kanári-szigetekre + videó

Tavaly nyár óta gyakorlatilag megállás nélkül érkeznek az illegális bevándorlók a Kanári-szigetekre, főleg Mauritániából és Szenegálból. Az utasok között ráadásul egyre több a gyerek, akiket saját szüleik tesznek fel a csónakokra, hogy ha túlélik a kockázatos utat, jobb életük legyen. A kanári-szigeteki befogadórendszer viszont már nem bír ellátni annyi gyereket, amennyi most náluk van. Több mint ötezer kísérő nélküli kiskorúról van szó, akiknek már nem tudnak sem megfelelő szálláshelyet, sem oktatást biztosítani.

A központi szocialista kormány október óta tervezi, hogy a gyerekek egy részét áthelyezi a félsziget régióiba, hogy tehermentesítse a Kanári-szigeteket. A napokban 470 kiskorút hoztak volna át a szigetvilágból és közel 100-at Ceuta autonóm városból, viszont csütörtökön a spanyol régiók többsége visszautasította ezt a kezdeményezést és közölte, hogy nem hajlandó befogadni a gyerekeket, tehát a kormány terve egyelőre megfeneklett.

A Kanári-szigeteken lévő több mint ötezer kiskorúból október óta csak 8-at sikerült áttelepíteni. A kanári kormány viszont közben megszavazott egy jogszabály-módosítást, amit ha Madrid is elfogad, akkor az autonóm régiók már nem fogják tudni visszautasítani a gyerekek befogadását, hanem kötelezően szolidaritást kell vállalniuk a szigetekkel, ahová idén már majdnem hatszor annyi menekült érkezett mint tavaly ugyanebben az időszakban.

A belügyminisztérium szerint március 15-ig több mint 12 ezer 300-an kötöttek ki a valamelyik szigeten, míg tavaly ugyanebben az időszakban alig több mint kétezren érkeztek. A regionális kormány pedig már most aggódik, mert jön a jó idő, és várhatóan ismét egyre többen akarják majd elérni a Kanári-szigeteken keresztül Európát. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Globál Extra – Új erőközpont épül a NATO keleti bővítésének örve alatt + videó

Globál Extra – Új erőközpont épül a NATO keleti bővítésének örve alatt + videó

Szergej Sojgu kedden azt mondta, hogy számos NATO-gyakorlatot tartanak az orosz határ közelében az "állítólagos orosz agresszió visszaverésére", amelyen mintegy 90 000 katona vesz részt. Sojgu szerint a NATO keleti megerősítése zajlik. Erről beszélt Boros Imre közgazdász és Bogár László közgazdász Virághalmy Sarolta szerkesztő-műsorvezetővel a Globál Extra című műsorunkban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Növelni tudta támogatottságát Trump a fiatalok körében

Növelni tudta támogatottságát Trump a fiatalok körében

A fiatalokon úszhat el Joe Biden amerikai elnök második ciklusa – írta a Reuters. A hírügynökség által az Ipsossal közösen elvégzett kutatás szerint ugyanis Donald Trump folyamatosan növeli támogatottságát a harminc évesnél fiatalabb amerikaiak körében.
Fegyverkeznek a skandináv országok

Fegyverkeznek a skandináv országok

A svéd honvédelmi bizottság pénteken ismertette az ország védelmi terveit 2030-ig tartalmazó jelentést, aminek tartalma igazán nem lepte meg a közvéleményt: várható volt, hogy történelmű léptékű fejlesztésbe kezd a friss NATO-tag.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!