2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Külföld

Megalázóan bánnak a határokon a menekültekkel

Megalázóan bánnak az Európai Unió légi és szárazföldi határain a menekültekkel – a többi közt ezt tartalmazza az alapjogi ügynökség jelentése. Vizsgálatukon azt tapasztalták, hogy a határőrök sok esetben ellenségesek a menekültekkel és többségük akkor sem indítana menekültügyi eljárást, ha a kérelmező azt állítaná: veszélybe kerülne az élete, ha vissza kellene térnie országába.

Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének jelentése arról számol be, milyen az emberi jogi helyzet az EU légi és szárazföldi határain, ahol a menedékkérők, valamint a kényszermunka, a szexuális kizsákmányolás és szervek kivétele céljából elkövetett emberkereskedelem áldozatai először lépnek az EU területére. A felmérést öt reptéren és hat forgalmas szárazföldi határátkelőhelyen végezték el, többek között a röszkei átkelőn is megjelentek az ügynökség vizsgálói. A megállapítások között olvasható, hogy a szárazföldi határátkelőhelyeken három határőrből kettő nyilatkozott úgy, hogy akkor sem indítana menekültügyi eljárást, ha az utas azt állítaná, hogy veszélybe kerülne az élete vagy a szabadsága, amennyiben vissza kellene mennie az általa elhagyott országba.

Megállapították azt is: bár a határőrök határozott utasítást kapnak arra, hogy az általuk tanúsított bánásmód szakszerű és tisztességes legyen, egyes utasok szerint nem segítőkészek, részvétlenek, ellenséges hangnemet ütnek meg velük szemben. Az EU tagállamainak hatékony módon kell fellépniük az utasokkal szembeni tiszteletlen magatartás súlyos formái ellen – áll a jelentésben.

2013-ban egyébként 435 ezer menedékkérelmet regisztráltak az Európai Unióban, százezerrel többet, mint az előző évben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!