2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Megalakulhat az új német kormány

Hír TV

2018. március 4., vasárnap 11:53, frissítve: vasárnap 15:23

Nagy többséggel jóváhagyta a német szociáldemokrata párt tagsága a nagykoalíciós szerződést, így megalakulhat az új német kormány. A hét elején a Kereszténydemokrata Unió delegáltjai is rábólintottak az egyezségre. Ez azt jelenti, hogy Németországot ismét a konzervatívok és a szociáldemokraták alkotta szövetség vezeti majd. Ez a harmadik nagykoalíciós Merkel-kormány. Korábban 2005 és 2009, valamint 2013 és 2017 között irányította a szövetség az országot Angela Merkel vezetésével.

Rendőri biztosítással fordult be a német posta kamionja a szavazólapokkal a szociáldemokraták berlini székházához: már a csomagok nagyságán látszódott, hogy a párttagok többségének fontos volt a szavazás: 78 százalékuk adta le a voksát.

A szavazatokat szombatról vasárnapra 120 önkéntes számolta össze automaták segítségével, közjegyző felügyelete mellett. A 460 ezer párttagnak arról kellett döntenie, támogatja-e egy újabb nagykoalíció megalakítását. És bár négy éve, az előző nagykoalíció előtt is tartottak ilyen szavazást, most sokkal nagyobb izgalommal várták az eredményt – elsősorban a januári bonni rendkívüli pártkongresszus miatt, ahol csak szűk többséggel tudtak nyerni az igenek.

Az eredményt Dietmar Nietan, az SPD pénztárnoka és Olaf Scholz elnökhelyettes hozta nyilvánosságra.

A politikusokon érezhető volt a megkönnyebbülés: a 463 ezer párttagból 239 ezren szavaztak igennel és 123 ezren nemmel. Vagyis az érvényesen szavazó párttagok 66 százaléka a nagykoalíció mellett döntött.

Nem volt egyszerű a döntés a szociáldemokrata pártnak. Az utóbbi hetekben nyíltan tárgyaltuk és beszéltük át a párttagokkal a koalíciós szerződés pontjait. Fontos és izgalmas viták voltak, amelyeken sok párttag vett részt, és amely által még jobban összerázódtunk, és újult erővel tudunk kormányt alakítani – mondta Scholz, aki az elemzők szerint a pénzügyminiszteri poszt várományosa.

Ez lesz Németország történetének harmadik nagykoalíciója, amelyet Angela Merkel vezet majd.

A szavazással csaknem öt hónapnyi tárgyalás és várakozás után végre pont került a német kormányválság végére. Azt azonban még mindig nem tudjuk, hogy a hat miniszteri posztra, amelyet az SPD az új kormányban kapott, vajon kiket jelöl majd. Különösen a külügyminiszteri poszt kérdéses, miután Martin Schulz visszalépett. Angela Merkel kancellárrá választását a Bundestag március 14-i üléshetére várják az elemzők.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!