2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Még sincs felvétel a Germanwings-katasztrófáról

,

2015. április 1., szerda 16:22, frissítve: szerda 17:03

Még sincs olyan amatőr videofelvétel, amely egy hete az Alpokban lezuhant repülőgép utolsó pillanataiban készült.

Francia alakulatok tisztítják a múlt szerdán lezuhant Airbus roncsaitól a hegyoldalt a belügyminisztérium felvételein. A becsapódás helyét most már gyalog is meg lehet közelíteni. „Nem látni további holttestet a baleset helyszínén. Ma az alpesi vadász-katonai alakulat vezetői bemennek a zónába és személyes tárgyakat keresnek. A csendőrség még mindig holttestek után kutat, de azon a környéken már nem láthatók áldozatok” – közölte Jean-March Menchini, a francia csendőrség szóvivője.

Az azonosítás továbbra is lassan halad, mert a munkát csak DNS-minták segítségével tudják elvégezni, sok áldozattól azonban még mindig nem találtak semmit. Közben a helyszínre érkezett a Germanwings és a légitársaság anyavállalatának vezérigazgatója is, aki bízik benne, hogy a vizsgálatok során a történtek minden részletére fény derül majd.

„Nagyon sajnáljuk, hogy ilyen szörnyű baleset történhetett a Lufthansánál, ahol olyan nagy hangsúlyt helyezünk a biztonságra. Sajnáljuk a veszteségeket, nincs rá szó, hogy ezt kifejezhessük. Mindent megteszünk azért, hogy ezen a helyen az áldozatok családjainak emlékhelyet alakítsunk ki, és helyreállítsuk ezt a gyönyörű tájat a vizsgálatok után” – közölte Carsten Spohr, a Lufthansa vezérigazgatója.

A Lufthansa egyébként hatalmas összeget, átszámítva 83 milliárd forintot különített el az áldozatok hozzátartozóinak kártérítésére. Francia és német sajtóértesülések szerint a mentőalakulatok a hegyen mobiltelefonokat is találtak, és az egyik készülék memóriájában épen maradt egy felvétel, amelyen a zuhanás előtti utolsó pillanatok láthatók: a kapitány baltával próbálja meg betörni a pilótafülke ajtaját, az utasok pedig fohászkodnak és sikoltoznak. A katasztrófát vizsgáló ügyész azonban cáfolta, hogy lenne ilyen videó, és arra kért mindenkit, hogy ha tud ilyen felvételről, azt adja át a nyomozóknak.

A hatóságok eddigi megállapításai szerint a 28 éves másodpilóta szándékosan kormányozta a hegyoldalnak a gépet, a fedélzeten tartózkodó 150 ember közül senki sem élte túl a becsapódást.

Kedden a Lufthansa elismerte, tudtak arról, hogy Andreas Lubitz 2009-ben súlyos depresszió miatt félbeszakította pilótaképzését és csak évekkel később tette le a vizsgát. Állapota tavaly azonban tovább romlott, de arról már nem tájékoztatta a cégét.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!