2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Még mindig nő az áldozatok száma Indonéziában

Még mindig nem lehet tudni, hogy pontosan hány áldozata a van a múlt pénteki indonéziai földrengésnek. Hivatalosan 1407-en vesztették életüket, de vannak még helyek, ahova nem jutottak el a mentőalakulatok és romok alatt is sokan lehetnek. Paluban továbbra sincs áram és fogy az élelem is, tömegek próbálnak elmenekülni.

  • Még mindig nő az áldozatok száma Indonéziában

Tovább kutatnak Palu városában az összedőlt szálloda romjai között. A földrengés alatt 50 ember volt az épületben, hangdetektorokkal próbálják kideríteni, hogy vannak e még túlélők a vasbeton szerkezet romjai alatt.

 A mentést bonyolítja, hogy a talajvizek miatt folyóssá vált a föld, így romokat rendkívül nehéz átfésülni, pedig a sárban még mindig több száz áldozat lehet.

Közben már keresik az okokat, az már kiderült, hogy hiába riasztották a lakosságot, és küldtek többször is figyelmeztetést üzenetben, a legtöbben nem kapták meg a riasztást. A földrengés miatt nem volt áram, a parton pedig egy sziréna sem üzemelt.

„A lakosság 63 százaléka nem hallotta a cunamiriasztást, mert kevés a sziréna. Csak 56 működik, pedig korábban 200 volt, valójában ezerre lenne szükség. A menekülő emberek 75 százaléka pedig a saját kocsijában próbál menekülni és ha cunami riadó van, akkor mindig nagy dugók keletkeznek” – mondta Sutopo Purwo Nugroho, a katasztrófavédelem szóvivője.

A cunamit még így is sikerült időben észlelni, de rosszul jelezték előre, hogy mekkora hullámok érkeznek. A Paluhoz közeli mérőállomás azt mutatta, hogy a földrengés után fél méteres hullámok érkeznek. Ehhez képest 6 méter magas hullámokkal zúdult a víz a szigetre.

„Nagyon traumatikus élmény volt a földrengés, a gyerekem sírt, az első rengéseknél próbáltam vigasztalni, aztán éreztem, hogy agyerek fejét megütötte valami, aztán a második rengés sokkal erősebb volt. Csak futottam a gyerekkel, ahogy hallottam, hogy kiabálnak az emberek, hogy emelkedik a vízszint” – mesélte egy túlélő.

Paluban továbbra sincs áram, fogy az élelem és az üzemanyag. A repülőtéren több ezren tolonganak, hogy kijussanak a katasztrófa sújtotta régióból. A cunami börtönöket is megrongált, több mint 1400 rab szökött meg.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!