2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Az orvosok hercege - Boldog Batthyány-Strattmann László 03:00

Külföld

Még idén bejelentik a bevándorlási korlátozást

Még idén bejelenti a bevándorlás korlátozását David Cameron brit kormányfő. A kilátásba helyezett intézkedés az után szivárgott ki, hogy José Manuel Barroso londoni beszédében bírálta a EU-n belüli szabad munkaerőmozgás korlátozását célzó brit politikát. Az elvándorlás volt a téma a budapesti Országgyűlésben is. Szél Bernadett kérdésére válaszolva Orbán Viktor azt mondta, meg kell védeni a külföldön munkát vállaló magyarokat.

Nagy-Britannia nem korlátozhatja önkényesen az Európai Unióból érkező bevándorlást – üzente David Cameron brit kormányfőnek az Európai Bizottság leköszönő elnöke londoni látogatásán. José Manuel Barroso szerint az Egyesült Királyság könnyen magára haragíthatja azokat a kelet-közép-európai tagállamokat, köztük Magyarországot, amelyekből a legtöbb vendégmunkás érkezik a szigetországba.

– Illúzió azt gondolni, hogy lehetőség lesz a párbeszédre, ha az érvelésük hangneme és üzenete alapelvbe ütközik és sért más tagállamokat. Történelmi hiba lenne, ha Nagy-Britannia folytatná közép- és kelet-európai szövetségesei elidegenítését, miközben korábban ezen országok csatlakozásának egyik legfőbb támogatója volt – nyomatékosított José Manuel Barroso.

David Cameron azzal vágott vissza, hogy az ő főnöke a brit nép, ezért csak a brit választóknak tartozik elszámolással. A bevándorlást szigorító jogszabályról még idén szavazhat a brit parlament a BBC értesülései szerint. A részletek egyelőre nem ismertek, de a brit kormány egyik fő érve a kelet-közép-európai segélyturizmus visszaszorítása. A magyar parlamentben az LMP társelnöke azt kérdezte a magyar miniszterelnöktől, mit tesz azért, hogy a fiatalok ne menjenek tömegesen külföldre dolgozni.


– Egy olyan országban élünk, ahol az érettségiző fiatalok immár fele azon gondolkodik, hogy el kell mennie ebből az országból, hogyha karriert, családot akar magának vagy csak egyszerűen meg akar élni – mondta Szél Bernadett LMP-s országgyűlési képviselő.

Orbán Viktor válaszában emlékeztetett a szabad munkavállalás uniós alapjogára. „Örüljünk, hogy kiharcoltunk egy egységes európai munkaerőpiacot. Szeretném jelezni, hogy ön azoknak az európai állami vezetőknek a malmára hajtja a vizet, akik ma el akarják venni ezt a jogot. A mai nap egyik legfontosabb összetűzése Európában éppen Barroso elnök úr és Cameron miniszterelnök úr között volt, el akarják venni a közép-európaiaknak ezt a jogát. Ne hagyjuk, hogy elvegyék! – jelentette ki Orbán Viktor.

A kormányfő szerint meg kell védeni a kivándorolt magyarokat, akik becslések szerint évente mintegy kétmilliárd eurót utalnak haza a családjuknak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!