2021. június 21.,
hétfő, Alajos, Leila napja

Még a svéd király is azt mondja, Svédország elesett

2021. május 14., péntek 18:00

Egy nagy mintás, az egész társadalmon végzett kísérletet vitt végbe Svédország azzal, hogy a koronavírus-járvány kitörésére tavaly nem a teljes korlátozással felelt, hanem a nyájimmunitásban bízott - mondta Bugnyár Zoltán, a HírTV svédországi tudósítója a Globál című műsorban. A nyájimmunitás azonban eddig nem alakult ki és ezt be is ismerték - emelte ki az újságíró.

Bugnyár Zoltán arról is beszélt, hogy a svédek oltási hajlandósága az Európában az egyik legmagasabb, jóval az uniós átlag felett jár. Azonban az országban nincs elég oltóanyag és ezért is látható a statisztikai adatokon, hogy a beoltottak száma lakosságarányosan csak alig egy százalékkal lépi túl az uniós átlagot.

Svédországban jelenleg a Pfizer és a Moderna vakcináját használják teljeskörűen, az AstraZeneca oltóanyagát csak a 65 év felettiek kaphatják, a Jansen, valamint a Szputnyik V szérumot pedig egyelőre Stockholm nem használja az Európai Gyógyszerügynökség állásfoglalásáig.

Annak ellenére sem, hogy június elsejéig a Löfven-kormány kénytelen volt meghosszabbítani a járványügyi korlátozásokat, mivel a napon belüli fertőzések száma továbbra is magas. Egy nap alatt kétezer és hétezer közötti koronavírus-megbetegedést regisztrálnak az egészségügyi hatóságok 24 óra alatt a 10 milliós skandináv államban.

A témával részletesen foglalkozunk vasárnap 12 óra 30 perctől Globál című műsorunkban. Műsorvezető: Gantner Barnabás.