2021. március 7.,
vasárnap, Tamás napja

Még a levegőben kigyulladt, és visszafordult a lezuhant utasszállító repülőgép

MTI

2020. január 9., csütörtök 08:04

Még a levegőben lángra kapott, visszafordult és leszállásra készült a szerdán Teheránban lezuhant ukrán utasszállító repülőgép - derült ki az iráni polgári repülési hatóság előzetes vizsgálatából.

 

A csütörtökön nyilvánosságra hozott dokumentum szerint szemtanúk is megerősítették, hogy a lángok elterjedtek a gép törzsén, illetve ezt mondta egy másik, közelben elhaladó repülőgép személyzete is.

Az eleinte nyugati irányba tartó utasszállító röppályája megváltozott, ami azt mutatja, hogy a pilóták észlelték a problémát. A gép félfordulatot tett, és visszatérőben volt a repülőtérre. A pilótáktól azonban nem érkezett semmilyen jelzés a váratlan helyzetről. Az iráni hatóság kiemelte azt is, a gép felrobbant azután, hogy becsapódott a földbe.

A repülőgép színültig volt töltve üzemanyaggal, hogy megtegye az utat Teherántól az ukrán fővárosig, Kijevig.

A csütörtöki jelentés szerint a gép mindkét feketedobozát megtalálták. A berendezések megrongálódtak, de a rajta tárolt adatok nem vesztek el.

Az előzetes jelentést az iráni hatóságok továbbították Ukrajnának - amelynek légitársasága működtette a gépet -, az Egyesült Államoknak, ahol gyártották a repülőt, illetve Kanadának és Svédországnak, amelyeknek állampolgárai nagy számban haltak meg a katasztrófában.

A MAU - teljes nevén Ukrajna Nemzetközi Légitársaság - Boeing 737-es típusú gépének fedélzetén 176-an voltak, valamennyien életüket veszítették. Két utas volt ukrán állampolgárságú, a többiek további hat ország állampolgárai: irániak (82), kanadaiak (63), svédek (10), britek (3), afgánok (4) és németek (3).

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elrendelte, hogy január 9-ét nyilvánítsák gyásznappá Ukrajnában. Hírügynökségi jelentések szerint az ukrán nyomozók már megérkeztek Iránba.

 

Kanada jelentős szerepet kér az iráni légiszerencsétlenség vizsgálatában

Kanada elvárja, hogy jelentős szerepet kapjon a Teheránban lezuhant ukrán gép szerencsétlenségének iráni vizsgálatában, annak ellenére, hogy a két ország nem áll diplomáciai kapcsolatban egymással - mondta Justin Trudeau miniszterelnök szerdán.

Ottawai sajtóértekezletén Trudeau hangsúlyozta, hogy az Ukraine International Airlines Kijevbe induló járatának 176 utasa közül 138 Kanadába utazott volna tovább.

Kanada 2012-ben megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal. Francois-Philippe Champagne kanadai külügyminiszter ennek ellenére még a nap folyamán felhívja telefonon iráni hivatali partnerét, Mohamed Dzsavád Zarífot, hogy hangsúlyozza a katasztrófa alapos kivizsgálásának szükségességét - mondta Trudeau.

"Kanada egyike annak a maroknyi országnak, amelynek nagy szakértői tapasztalata van az ilyen jellegű balesetek kivizsgálásában, ennél jelentős részt kell vállalnunk a vizsgálatokban" - hangsúlyozta a kanadai kormányfő. Egyúttal meggyőződését fejezte ki, hogy szövetségeseiken keresztül és közvetlenül is biztosítani tudják, hogy ez az együttműködés megvalósulhasson.

Kanada érdekeit jelenleg Olaszország képviseli az iráni fővárosban, de Ukrajna kanadai nagykövete is azt mondta szerdán, hogy kormánya kész segítséget nyújtani.

A Teherán mellett bekövetkezett katasztrófa az elmúlt évek egyik legtöbb kanadai áldozatot követelő balesete volt.

Trudeau mindazonáltal jelezte, hogy nem kíván beszélni a tragédia lehetséges okairól.

"Nyilvánvalóan a vizsgálat legeslegelején vagyunk. Veszélyes lenne spekulációkba bocsátkozni a lehetséges okokkal kapcsolatban" - mondta.

Az áldozatok többsége a Kanadában élő iráni közösség tagjai közé tartozott.

Volt köztük egy friss házaspár, akik azért utaztak Iránba, hogy odahaza tarthassák meg az esküvőjüket, és az Alberta Egyetem két professzora is.

"Az önök vesztesége leírhatatlan, ez egy szívszorító tragédia. Bár fájdalmukat semmilyen szavak nem tehetik semmissé, szeretném, ha tudnák, hogy az egész ország lélekben önökkel van. Osztozunk a gyászukban" - üzente az áldozatok hozzátartozóinak a kanadai miniszterelnök.

MTI, Hír TV