2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

May: Minden eshetőségre fel kell készülnie Nagy-Britanniának

Hír TV

2018. július 10., kedd 12:00, frissítve: kedd 12:48

Nagy-Britanniának fel kell készülni arra, hogy nem tud megfelelő alkut kötni az Európai Unióval a kereskedelmi kedvezmények fenntartásáról. Theresa May beszélt erről a londoni parlamentben, miután két minisztere és egy államtitkár is lemondott a miniszterelnök túl engedékeny kilépési tervei miatt.

Csomagolt és távozott Boris Johnson a brit külügyminisztériumból. A brexit-párti politikusnak túl puha volt Theresa May miniszterelnök kilépési terve. Felmondólevelében arra panaszkodott, hogy ő nem majdnem brexitet akart, miközben Theresa May kompromisszumokat ajánlana az EU-nak a szigetország közös piaci tagságának a fenntartásáért cserébe.

Azt, hogy May puhább brexitet akar, azt mutatja, hogy Boris Johnson utóda az eddigi egészségügyi miniszter, Jeremy Hunt lesz, aki két éve még az EU-tagság megőrzése mellett kampányolt, és a kilépés ellen szavazott.

„Mindenekelőtt az elődömnek, Boris Johnsonnak szeretném megköszönni a munkáját, aki olyan fontos ügyekben végzett kiváló munkát, mint a Skripal-mérgezés. Az én munkám lényege, hogy támogassam a miniszterelnököt egy európai uniós megállapodás kidolgozásában a múlt héten eldöntött irányvonalak alapján. Az egész világ minket néz, hogy milyen ország lesz Nagy-Britannia a brexit után. Én azt akarom, hogy megbízható ország legyünk, amire számítani lehet” – nyilatkozta az új külügyminiszter.

Theresa May kormányának hétfőn egy másik új tagja is lett, a kilépéspárti kampány egyik korábbi vezetője, Dominic Raab vette át a brexit-ügyi tárcát.

„Fel kell készülnünk minden eshetőségre, akár arra is, hogy nem születik megállapodás az Európai Unióval. Két éve a kilépésről vitázik az egész ország, hogy milyen feltételek legyenek, mikortól, de egy dolog biztos: 2019. március 29-én az Egyesült Királyság elhagyja az uniót” – hangoztatta May hétfőn a brit parlamentben.

A brit miniszterelnök közös piaci terveiért az EU sem lelkesedik. A brüsszeli főtárgyaló szerint, ha egyszer Nagy-Britannia a kilépés mellett döntött, akkor nem őrizhet meg kereskedelmi kedvezményeket sem. Az Európai Tanács elnöke pedig arról beszélt: brexit-ügyben több a nyitott kérdés, mint a megoldott probléma.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!