2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

May: Az oroszok állnak a merénylet mögött

Hír TV

2018. március 12., hétfő 22:56, frissítve: hétfő 22:59

Nagy valószínűséggel az orosz kormány áll a volt orosz kém elleni merénylet mögött – jelentette ki Theresa May brit kormányfő. A Nagy-Britanniában menedéket kapott volt orosz hírszerző tisztet és lányát orosz katonai célokra gyártott idegméreggel támadták meg múlt héten – mindketten válságos állapotban vannak.

Theresa May miniszterelnök a brit parlamentben jelentette be, hogy nagy valószínűséggel az orosz kormány áll a volt orosz kettős ügynök elleni gyilkossági kísérlet mögött. Szergej Szkripalt és lányát Salisbury városában mérgezték meg. Mindketten válságos állapotban vannak.

Most már világos, hogy Szkripal urat és lányát katonai célokra gyártott idegméreggel támadták meg, amelyet Oroszország fejlesztett ki – hangoztatta May.

Szkripal az orosz katonai hírszerzés tisztjeként buktatott le orosz kémeket a brit titkosszolgálatoknak dolgozva, de ő maga is lebukott, Oroszországban börtönre ítélték. 2010-ben egy kémcsere-megállapodás keretében adták át az oroszok Nagy-Britanniának. Nem ő lenne az első Nagy-Britanniában menedéket kapott volt orosz kém, aki ellen merényletet rendel meg az orosz kormány. Egy brit bírósági vizsgálat szerint ugyanis valószínűleg Vlagyimir Putyin hagyta jóvá az Alekszandr Litvinyenko elleni 2006-os merényletet is.

A volt orosz kémet radioaktív anyaggal mérgezték meg, amibe belehalt. Putyin jelenleg a vasárnapi elnökválasztási kampányra koncentrál, és csak szűkszavúan kommentálta a brit kormányfő szavait.

Először derítsék ki, hogy mi történt, utána beszélhetünk róla – reagált az orosz elnök.

A brit kormány keddig adott időt a londoni orosz nagykövetnek, hogy bizonyítsa, nem az orosz kormány adott utasítást a merényletre. Amennyiben nem ad kielégítő választ, a mérgezést az Egyesült Királyság elleni támadásnak fogják tekinteni, és ennek megfelelő válaszlépést tesznek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!