2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Mától a Palesztin Hatóság ellenőrzi a gázai átkelőket

Hír TV

2017. november 1., szerda 18:23, frissítve: csütörtök 08:51

Az Izraelbe és Egyiptomba vezető határátkelőket a két palesztin szervezet, a mérsékelt Palesztin Nemzeti Felszabadítási Mozgalom (Fatah) és az övezetet irányító radikális Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamasz) között a múlt hónapban kötött megállapodás tette lehetővé.

„Eljöttünk, hogy ma végrehajtsuk az első lépéseket a határátkelők átadásával kapcsolatban, ami a megbékélési egyezséggel van összhangban, és hogy véget vessünk a megosztottságnak. Mindent Mahmúd Abbász rendelkezésének megfelelően végzünk” – közölte a palesztin lakásügyi miniszter.

A két rivális palesztin párt, a Fatah és a Hamasz október közepén írta alá a megbékélési egyezséget. Az átkelők átadása is ebben szerepelt, ennek értelmében a Palesztin Hatóság emberei jelentek meg az átkelőknél. A megállapodás része továbbá, hogy a radikális Hamasz december elsejéig átadja az övezet irányítását is. 2007 óta a feleknek eddig minden békekötési kísérletük kudarcba fulladt.

„Nagyszerű nap a mai a palesztinok történetében, visszaáll a jogi ellenőrzés az átkelőknél. Visszatér az egységkormány, egy kormányunk van Mahmúd Abbász elnök vezetésével. Hálásak vagyunk Egyiptomnak is az erőfeszítésekért” – nyilatkozta egy palesztin vámtiszt.

Távoztak a Hamasz emberei az izraeli és a Gázai övezet közötti két határállomásról is. A Palesztin Hatóság egyből megszüntette a Hamasz által korábban bevezetett vámot, és ezentúl a palesztin vezetés fizeti az állami alkalmazottak bérét is. 

Várhatóan még novemberben további tárgyalások lesznek egy régóta esedékes palesztin parlamenti és elnökválasztásról, és Abbász elnök is felkeresi az övezetet, ahol 2007 óta nem járt. A palesztinok az átkelőhelyek átadásától az övezettel szembeni izraeli gazdasági blokád enyhítését remélik, de a zsidó állam és az Egyesült Államok is korábban a terrorszervezetnek tartott Hamasz huszonötezer fős milíciájának lefegyverzéséhez kötötte, hogy elismerje a hamarosan hivatalba lépő palesztin egységkormányt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!