2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Másfél hónapos kihagyás után újra összeült a szerb parlament

A szükségállapot március 15-i kihirdetése óta először ült össze kedden a szerb parlament, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt hozott kormánydöntéseket megerősítse.

  • Másfél hónapos kihagyás után újra összeült a szerb parlament

A szerb parlament azon kevés európai törvényhozások egyike, amelyek beszüntették a munkát a járvány kitörésekor. A szerbiai ellenzék szerint mindez alkotmányellenesen történt, ugyanis a gyülekezésre vonatkozó korlátozó intézkedések bevezetését követően az államfő, a kormányfő és a házelnök közösen döntött arról, hogy szükségállapotot hirdet, holott ez a parlament hatásköre lenne. Most ezt a döntést is meg kell erősítenie a képviselőknek.

A parlamentnek azokat a rendeleteket is meg kell erősítenie, amelyeket a kormány a szükségállapot ideje alatt hozott. Ilyen például a 2020-as költségvetés módosítása. Erre azért van szükség, mert a kormány 5,1 milliárd euróval (1812 milliárd forint) kívánja támogatni a mikro-, kis- és közepes vállalkozásokat a koronavírus-járvány miatt elszenvedett károk enyhítése érdekében. Emellett minden nagykorú szerbiai állampolgárnak 100 eurós (35 500 forint) támogatást is ígért a kabinet. Utóbbi döntést sem az ország pénzügyi tanácsa - a kormánynak, parlamentnek tanácsot adó testület -, sem az ellenzék nem nézi jó szemmel. Előbbi úgy véli, ez nagyon megterheli majd a büdzsét, míg az ellenzék szerint ezzel a pénzzel a kormány a nyár közepére várható általános választást kívánja befolyásolni.

A koronavírus-járvány miatt Szerbia a tervezett 4 százalékos GDP-növekedés helyett várhatóan 2-3 százalékos csökkenésre számíthat.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!