2019. november 20.,
szerda, Jolán napja

„Már túl késő a meneküléshez” – Lecsapott Michael

MTI, Hír TV

2018. október 10., szerda 21:10, frissítve: szerda 22:57

Óránkénti 250, a helyi sajtó szerint 280 kilométeres széllökésekkel és özönvízszerű esőzésekkel 4-es fokozatra felerősödve érte el partot szerdán Floridában a Michael hurrikán.

„Köszi Michael, hogy elrontod a vakációnkat!” – üzenték a floridaiak az utóbbi 100 év legpusztítóbb hurrikánjának, egy nappal azelőtt, hogy elérte az állam partjait. Florida északnyugati partvidékén minden ajtót és ablakot bedeszkáztak, és összesen 370 ezer helyi lakost szólítottak fel arra a hatóságok, hogy hagyják el az otthonukat, de csak egy részük menekült a szárazföld belseje felé a Michael hurrikán elől. Florida kormányzója szerdán azt mondta: aki eddig nem ment el, az most már ne üljön autóba.

„A vihar megérkezett. Nem biztonságos az északnyugati partvidéken utazni. Ha ön ott tartózkodik, ne hagyja el az otthonát. Az evakuálás ideje elmúlt” – fogalmazott Rick Scott kormányzó.

A Michael hurrikánt hatalmas pusztítás kísérheti, a várhatóan több mint 210 kilométer per órás sebességű szélvihar a szakértők szerint még a legjobban megépített házakban is súlyos károkat okozhat, és rengeteg fát ki fog dönteni.

„A Michael hurrikán egy halálos, 4-es kategóriájú vihar. Ez a legsúlyosabb vihar, amit a térség az utóbbi 100 évben látott. Ismétlem, egy évszázada nem volt ilyen vihar. A Michael hurrikán itt van, és ideje fedezékbe vonulni” – tette hozzá a kormányzó.

Donald Trump elnök nemrég a katasztrófavédelem vezetőivel tanácskozott, és elmondta: a hétvégéig biztosan nem látogat el a hurrikán sújtotta területekre. „Nem, mert nagyszerű embereim vannak, köztük ők ketten is. Nem változtatna semmin, ha odamennék. Nem akarok lemenni Floridába, hogy zavarjam az emberek munkáját; azt akarom, hogy a katasztrófavédelem emberei a viharra koncentráljanak, ne pedig rám. Szóval, valószínűleg vasárnap vagy hétfőn megyünk csak oda” – közölte az amerikai elnök.

A természeti csapás Közép-Amerika felől érkezett, ott 13 halálos áldozata volt a hurrikán okozta áradásoknak.