2019. február 16.,
szombat, Julianna, Lilla napja

Már öt halálos áldozata van az ítéletidőnek

Hír TV

2019. január 13., vasárnap 15:53

Hóviharok nehezítik a közlekedést az Egyesült Államok középső részén, az ítéletidőnek már öt halálos áldozata van. A szakadó hó miatt akadozik a közlekedés, több mint 1400 repülőjáratot töröltek, és az előrejelzések szerint még napokig nem jön enyhülés.

Vastag, fehér takaróként lepte be a hó az Egyesült Államok középső részét. Missouri államban 20-40 centis hóréteg halmozódott fel, csaknem teljesen betemetve a házak előtt parkoló autókat. Az államban sok helyen nemcsak a hó tette járhatatlanná az utakat, de azok a fák is, amiket a rendkívül erős szél döntött ki vagy tépett ki akár gyökerestől.

Hóviharok dúlnak Új-Mexikótól egészen a Sziklás-hegységig, egy mintegy 1700 kilométer hosszú sávban. De szakad a hó Illinois államban is, Chicago utcáit például nem győzik tisztítani az utca takarításra kiküldött munkások.

„Szórom a sót, a kollégám meg hófúvóval dolgozik amott. Csak hogy estére jó legyen, ne legyen csúszós, ne essenek itt el a járókelők” – mondta egy férfi.

A hóvihar miatt csak pénteken több mint 1400 repülőjáratot kellett törölni, de a központi reptereken tapasztalt nehézségek az Egyesült Államok egész légi közlekedésében komoly fennakadásokat okoztak.

Az ítéletidőnek már több halálos áldozata is van. A viharzóna keleti irányba halad, hamarosan a fővárosra is lecsaphat, de míg Washington veszélyben van, addig a keleti partvidék északabbra fekvő nagyvárosait, például New Yorkot várhatóan elkerüli a hóvihar.

Az időjárás a következő napokban sem fordul jobbra, az előrejelzések szerint még napokig tarthat a hóvihar, ami egyes területeken heves esőzéseket is hozhat.

(Kezdőkép: Getty Images)