2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Már Kínától sem remélhetnek olcsó hitelt

Már Kínától sem remélhet olcsó hitelt Oroszország. Az ázsiai hitelminősítő is az orosz államdósság leminősítését fontolgatja, miközben a Moody’s nemzetközi hitelminősítő két évig tartó gazdasági visszaesésre számít.

Rossz hírt kapott karácsonyra az egyik legnagyobb hitelminősítőtől Vlagyimir Putyin. A Moody’s szerint a rubelválság és az olajárzuhanás miatt jövőre öt és fél, 2016-ban pedig 3 százalékkal zsugorodhat az orosz gazdaság. Ilyen gyors zuhanás a világgazdasági válsága óta nem fordult elő. Hasonló véleményen van több másik nyugati pénzügyi elemző cég, köztük a JP Morgan is. De nem csak az európai és amerikai, hanem a kínai gazdasági szakemberek is aggódnak. Az ázsiai ország legnagyobb hitelminősítője is fontolgatja az orosz állampapírok visszasorolását. Ez azt jelentené, hogy az orosz állam és az orosz bankok Kínától is egyre drágábban kapnának hitelt, ami különösen rossz hír lenne a Kremlnek, amely egyre jobban függ az ázsiai ország pénzügyi támogatásától, miután a nyugati pénzpiacokról az ukrán konfliktus miatt kiszorult. „Egyre nő a geopolitikai válság kockázata, és a rubel értékvesztése is nagy nyomást helyez az orosz állam hitelkockázati besorolására. Ha nem tudják megállítani ezt a trendet, nagy a valószínűsége, hogy leminősítjük Oroszországot” – mondta Yan Yan alelnök.


A kockázati tényezőket azzal csökkenthetné Oroszország, ha kivonulna Ukrajnából. Erre azonban kevés az esély, ráadásul az ukrán parlament tegnap megszavazta a NATO-csatlakozási folyamat megkezdését. Oroszország szerint a lépés még jobban kiélezi a konfliktust. „Úgy gondolom, hogy ez a törvénytervezet, amit az ukrán parlament elfogadott kontraproduktív. Azt az illúziót kelti, hogy a tömbön kívüli státus feladásával és a NATO felé közeledéssel az ukrán válság megoldható” – fogalmazott Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Bár a NATO egyelőre nem tervezi felvenni tagjai közé Ukrajnát, Oroszország azzal vádolja a Nyugatot, hogy megszegte a hidegháború után tett ígéretét, miszerint nem bővíti a katonai szövetséget Kelet felé.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!