2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Már ezernél több áldozatot szedett a járvány az Egyesült Államokban

Csütörtöki adatok szerint ezernél több a koronavírus-járvány következtében elhunytak száma az Egyesült Államokban.

  • Már ezernél több áldozatot szedett a járvány az Egyesült Államokban

A Johns Hopkins Egyetem és kórházi komplexum a nap folyamán hozta nyilvánosságra, hogy az Egyesült Államokban már 75.233 új típusú koronavírusos fertőzést diagnosztizáltak, s a fertőzés okozta betegségben elhunytak száma meghaladta az ezret. Andrew Cuomo, New York állam kormányzója csütörtökön - a szokásos napi sajtótájékoztatóján - közölte, hogy csütörtökön már 385 halálos esetet regisztráltak az előző napi 285 esethez képest. A kormányzó szerint pár napon belül nem lesz elegendő számú kórházi ágy és lélegeztetőgép, várhatóan műtők altatóberendezéseit alakítják át lélegeztetőgépekké. New York államban - elsőként az Egyesült Államokban - megkezdték a betegségeken átesettek vérének próbatesztjeit, megvizsgálandó, hogy vérplazmájuk alkalmas lehet-e szérumok kifejlesztésére. Az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön bejelentette, hogy az Egyesült Államokban 3 millió 280 ezer ember kért munkanélküli segélyt az elmúlt héten. A legnagyobb arányban Pennsylvaniában, Ohióban és Kaliforniában ugrott meg a munkanélküliség.

Gazdasági szereplők és elemzők egyaránt arra számítanak, hogy a munkanélküliek tábora az elkövetkező hetekben tovább nő, hiszen egyre több nagyvállalat és kisvállalkozás jelent be jelentős mértékű elbocsátásokat az új típusú koronavírus terjedése és a megbetegedések miatt.

A Yale Egyetem és a Minnesota Egyetem két professzorának gazdasági elemzése szerint - amelyet a The New York Times című napilap hozott nyilvánosságra csütörtökön - a munkanélküliek száma e hét végéig elérheti a 4.7 milliót. Az elemzők egyébként nem korábbi gazdasági recessziókhoz hasonlítják a jelenlegi helyzetet, hanem természeti katasztrófához, például a Katrina hurrikán 2005-ös pusztításához. Akkor az amerikai gazdaság egyik régiója a hurrikán után néhány héttel szintén összeomlott, Louisiana államban például a munkanélküliség legalább 20 százalékkal megnőtt, az államban néhány nap alatt mintegy 350 ezer munkahely szűnt meg.

Jerome Powell, az Egyesült Államokban a jegybank szerepét ellátó szövetségi tartalékrendszer (Fed) elnöke csütörtökön az NBC televíziónak adott interjújában úgy fogalmazott: az amerikai gazdaság "már jól benne lehet a recesszióban". A pénzügyi szakember szerint a gazdaság helyzetét az határozza majd meg, hogy milyen mértékben és milyen gyorsan sikerül gátat vetni az új típusú koronavírus terjedésének.

"A Fed agresszív lépéseket tesz majd a vállalatok és a családok helyzetének javítására" -

mondta Powell.

"Nem vagyunk járványügyi szakértők, s inkább hallgatunk az egészségügyi szakemberekre. Fauci doktor olyasmit mondott, hogy a vírus határozza majd meg a menetrendet, és szerintem ez így is van" - hangsúlyozta a Fed-elnök, utalva Antohony Fauci járványügyi szakemberre, aki a kormányzat új típusú koronavírus elleni harcát irányító munkacsoport egyik tagja.

Jerome Powell hangsúlyozta: a gazdaság beindításáról akkor lehet majd szó, ha a vírus terjedését sikerül kézben tartani. A vírusellenes küzdelmet nevezte elsődleges fontosságúnak.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!