2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Már az ENSZ főtitkára is bírálta Izraelt

Az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia után az ENSZ főtitkára is bírálta Izraelt, mivel a zsidó állam önkényesen jelentős földterületet sajátított ki Ciszjordániában. Ban Ki Mun szokatlanul éles hangnemben fogalmazott és a telepépítések leállítására szólította fel Izraelt. Az izraeli hadsereg vasárnap jelentette be, hogy kisajátított egy 400 hektáros területet Ciszjordániában, amelyet 1967 óta tart megszállva. A döntés ellen 45 napig fellebbezhetnek a palesztin tulajdonosok.

Alig száradt meg a tinta az izraeli–palesztin fegyverszüneti egyezményen, a jeruzsálemi vezetés évtizedek óta nem látott palesztin területkisajátítást jelentett be a megszállt Ciszjordániában. A lépés egy körülbelül 400 hektáros földet érint, az izraeli hadsereg egy júniusi kormányrendeletre hivatkozva jelentette be az állami tulajdonba vételt. A közelben rabolták el és ölték meg a három izraeli tinédzsert a Hamász fegyveresei, ami végül kiváltotta a több mint kétezer halálos áldozatot követelő hadműveleteket.

A Peace Now elnevezésű izraeli békepárti csoport szerint az 1980-as évek óta ez a legnagyobb kisajátítás. A palesztin elnök elítélte az izraeli döntést. Az Egyesült Államok is ellenzi, mert az árthat a gázai konfliktust lezáró béketárgyalásoknak, és a lépés visszavonását sürgette. A bírálókhoz csatlakozott Franciaország és Nagy-Britannia is. Szokatlanul éles hangnemben utasította el a jeruzsálemi kormány lépését az ENSZ főtitkára. Ban Ki Mun szerint a földkisajátítás megnyitja a lehetőséget az újabb telepbővítések előtt, amelyek ellentétesek a nemzetközi joggal, és hátráltatják a palesztin állam létrehozását célzó törekvéseket.

Az izraeli lakásügyi minisztérium szerint a kisajátítás bejelentése csak az első lépés, és sok évbe telik, mire bármi is épül a területen. A döntés ellen 45 napig fellebbezhetnek az izraeli bíróságon a palesztin tulajdonosok. Az 1967-es hatnapos háborúban elfoglalt Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben 2,5 millió palesztin és félmillió izraeli él.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!