2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Már 13 áldozata van a rendkívüli esőzés miatti áradásoknak

Eddig tizenhárom ember vesztette életét a franciaországi áradásban. A rendkívüli esőzések miatt több havi csapadékmennyiség hullott le egy este alatt. A hatóságok megerősítették, hogy az áldozatok egyike apáca volt.

  • Már 13 áldozata van a rendkívüli esőzés miatti áradásoknak

Helikopterrel mentették ki a tetőkre menekült lakosokat a délnyugat-franciaországi Aude körzetében. Az esőzések miatt a vízszint helyenként elérte a 7 méteres magasságot is. A megáradt folyó fákat és autókat söpört el, utcákon hömpölygött végig és házakat árasztott el.

„Hajnali kettőkor kezdődött az egész. Megállás nélkül zuhogott, aztán hallom, hogy kint ömlik a víz. Felkapcsoltam a lámpát, nem történt semmi, kikeltem az ágyból és vízbe léptem. A konyhába rohantam, megpróbáltam kinyitni az ajtót, de nem tudtam. Addig erősködtem, míg csaknem kinyílt, ekkor bezúdult a víz, és már derékig álltam benne” – mesélte egy Villegailhenc-i lakos.

A hatóságok szerint öt óra alatt 160-180 mm eső esett, a helyi Aude folyón 100 éve nem tapasztaltak ilyen mértékű szintemelkedést. Az áradások 15 települést veszélyeztetnek. Az előrejelzések szerint az esőzések még hétfőn is folytatódnak, a helyieknek egyelőre azt tanácsolják, maradjanak otthonaikban. Bezárták az iskolákat és a buszok sem járnak, több utat lezártak.

„Nagyon megrázó volt, mind ugyanazt éltük át a szomszédokkal. Hívtuk a tűzoltókat, nagyon gyorsan kiértek. Jött egy óriási hullám és elárasztotta az otthonunk” – mondta egy másik Villegailhenc-i lakos.

Az este folyamán több, mint kétszázötven bejelentésre válaszoltak a tűzoltók. Édouard Philippe francia miniszterelnök kijelentette: 350 tűzoltó áll készenlétben, további 350 úton van, és hét helikoptert mozgósítottak. A rossz időjárási viszonyok miatt azonban egyelőre a helikopterek nem tudnak felszállni, ez tovább késlelteti a mentést.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!