2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Manfred Webert jelölheti a Néppárt az Európai Bizottság elnöki tisztségére

Manfred Webert jelölheti az Európai Néppárt (EPP) az Európai Bizottság elnöki tisztségére - jelentette pénteken több német lap, kiemelve, hogy Angela Merkel német kancellár is támogatja az EPP jelenlegi európai parlamenti (EP-) frakcióvezetőjének jelölését.

  • Manfred Webert jelölheti a Néppárt az Európai Bizottság elnöki tisztségére

Manfred Weber tervéről és Angela Merkel támogatásáról egybehangzóan írt a Passauer Neue Presse című lap és két hírmagazin, a Focus és a Der Spiegel. Forrásaik szerint Manfred Weber és Joseph Daul, az EPP elnöke kedden a berlini kancellári hivatalban tárgyalt Angela Merkellel, aki jelezte: támogatja, hogy a frakcióvezetőt jelöljék a brüsszeli bizottság elnökének.

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az EPP a november elején Helsinkiben tartandó kongresszusán Manfred Webert tenné meg az úgynevezett csúcsjelöltnek, annak a politikusnak, aki vezeti a pártcsaládot a jövő májusi EP-választás kampányában, és akit a pártcsalád a választás után az Európai Bizottság elnökének szán.

Azonban a Der Spiegel szerint Angela Merkel nem adta meg a Manfred Weber által várt garanciát arra, hogy az EP-választás után mindent meg is tesz azért, hogy megkapja az Európai Unió legfőbb végrehajtó intézményének vezető tisztségét.

Angela Merkel a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Manfred Weber pedig a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) egyik elnökhelyettese, és mindkét párt az EU jobbközép erőit összefogó EPP családjába tartozik.

A Der Spiegel szerint a CDU elnöke a többi között azért nem akarja végérvényesen elkötelezni magát Manfred Weber mellett, mert ha a CSU-s politikus bizottsági elnök lesz, CDU-s politikus már nemigen juthatna vezető EU-s pozícióhoz az EP-választás utáni alkufolyamatban, amikor feláll az új parlament és az új bizottság, és a tagállami kormányokat összefogó Európai Tanácsnak arról is döntenie kell, hogy ki legyen az Európai Központi Bank (EKB) új elnöke.

Angela Merkel eleve nem ért egyet teljes mértékben a csúcsjelölti rendszerrel, ellenzi azt az automatizmust, hogy az EP a legtöbb mandátumot szerző párt jelöltjének megválasztásáról szavaz elsőként, amikor betölti a bizottsági elnöki tisztséget.

Viszont Manfred Weber mellett szól, hogy "nagyon Európa-barát" álláspontot képvisel és "helytelennek tartja pártja agresszív irányvonalát Merkel menekültpolitikája ellen", így a CSU az EP-választás kampányában nem tudna a kancellár politikájával szembehelyezkedve mozgósítani.

"Egy CSU-s mint fegyver a CSU ellen: egy ilyen személyi konstelláció nagyon is Merkel ínyére van", ezért azt mondja, hogy Manfred Webernek el kell indulnia, és "a többit majd meglátjuk" - írta a Der Spiegel, kiemelve, hogy a kancellár ez ügyben is a szokásos módszerét akarja használni, lépésről lépésre akar haladni, így szerinte egyelőre elég arról dönteni, hogy Manfred Weber legyen az EPP jelöltje, aki viszont ennél többet akar, azért száll ringbe, hogy megszerezze a brüsszeli bizottság vezetését.

Jelölésétől Angela Merkel azt is reméli, hogy sikerül "hidat verni" a CSU "renitens" vezető politikusai, például Horst Seehofer pártelnök és Markus Söder bajor miniszterelnök felé - írta a Der Spiegel, hozzátéve, hogy Manfred Weber azon kevés CSU-s közé tartozik, akivel Angela Merkel bizalmas viszonyban van és rendszeresen egyeztet négyszemközt.

Ugyanakkor a CSU-ban nem támogatják egyöntetűen a párt "mainstreamjétől" távol álló, visszafogott Manfred Weber jelölését, mert a bajor tartományi pártban hagyomány "Brüsszel szidalmazása", ami igen nehéz lenne, ha éppen egy CSU-s politikus lenne az első számú vezető a brüsszeli bizottságban - áll a Der Spiegel digitális formátumban pénteken, nyomtatott kiadásban szombaton megjelenő számában.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!