2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Manfred Weber újabb ultimátumot adott Orbán Viktornak

Ismét ultimátumot adott az Európai Néppárt frakcióvezetője Orbán Viktor kormányfőnek és a Fidesznek. Manfred Weber továbbra is azt várja a magyar miniszterelnöktől, hogy rendezze a Soros-egyetem ügyét, és kérjen bocsánatot a Néppárt tag-pártjaitól. Miután a német politikus nem vett részt az Európai Parlament legnagyobb pártszövetségének brüsszeli ülésén, a képviselők elnapolták a Fidesz kizárásának ügyét.

  • Manfred Weber újabb ultimátumot adott Orbán Viktornak

Zárt frakcióülését tartott Brüsszelben az Európai Néppárt. S bár korábban többször is napirendre került a Fidesz-KDNP kizárása a tömörülésből, Manfred Weber távolmaradása és kérése miatt nem jött szóba a magyar kormánypártok ügye.

A Bajorországban kampányoló néppárti frakcióvezető kedden azt nyilatkozta a német Bildnek, hogy 3 feltétel teljesülése esetén maradhat a Fidesz-KDNP az Európai Parlament legnagyobb képviselőcsoportjában.

 Ha felhagy a Brüsszel elleni kampánnyal, bocsánatot kér a tömörülés tagpártjaitól, és biztosítja a Soros-egyetem budapesti működését.

Utóbbit elemzők azért sem értik, mert a CEU maradhatna a fővárosban, de az intézmény úgy döntött, hogy elköltözik.

Vagyis Manfred Weberék többet foglalkoznak a Közép-európai Egyetemmel, mint az amerikai kormány. A CEU ügye ugyanis az Egyesült Államok külügyminiszterének februári látogatásán szóba sem került.

Elemzők szerint tehát Soros György lehet a Néppárt Fidesz elleni támadásának fő mozgatórugója.

Manfred Weber pártja hagyományos hamvazószerdai gyűlésén Passauban megismételte a magyar kormánnyal szemben támasztott elvárásait.

„Orbán Viktor miniszterelnöktől és a Fidesz irányából érkező jelzések nem nevezhetőek biztatónak. Számos alkalommal próbáltunk közeledni, de Magyarország nem tett lépéseket és erőfeszítéseket a mi irányunkba. Konkrét igényeket fogalmaztunk meg, most azt várjuk, hogy Orbán Viktor és a Fidesz elnézést kérjen mindenért, amivel kárt okozott a Néppártnak. Az egyetemek kérdését is tisztázni kell, és nem intézhető támadás a szabadságjogok ellen. Ez elfogadhatatlan” – nyilatkozta a Keresztényszociális Unió politikusa.

 A Fidesz és a Néppárt vitája a bevándorlásról szól, amelyben mindenki véleményét meghallgatják, de ebben a kérdésben a nagyobbik kormánypárt nem enged. Ezt már a Fidesz kommunikációs igazgatója mondta.

Hidvéghi Balázs hozzátette, fontosabb az európai keresztény értékek védelme és a migráció megállítása, mint a pártfegyelem.

„Az Európai Néppárt egy fontos testület és fontosnak gondoljuk az ott betöltött szerepünket, azonban soha nem lehet fontosabb, mint a magyar érdekek védelme, és nem lehet fontosabb, mint a magyar emberek döntésének a végrehajtása, és érvényesítése, márpedig a magyarok világosan döntöttek ebben a kérdésben: nem akarnak Mo-ból bevándorló-országot, és mi ezt a döntést érvényesítjük a politikánkban, és ezért készen állunk természetesen bármilyen vitának a lefolytatására” – mondta Hidvéghi.

 A Fidesz-KDNP az Európai Bizottság elnöki posztjáért folytatott versenyben Manfred Webert támogatja, és számos képviselőt delegál a Néppárti frakcióba.

Azaz a német politikus komoly támogatottságtól esne el ha a magyar kormánypártok képviselőit kizárnák a frakcióból.

A Fidesz-KDNP sorsa legközelebb a jövő héten, a párt strasbourgi ülésén kerülhet napirendre. Döntés viszont csak 2 hét múlva, március 20-án Brüsszelben a Néppárti csúcson születhet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!