2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Külföld

Manfred Weber: Független mechanizmus kell a tagállamok megbüntetésére

Az Európai Unió alapértékeit megsértő tagállamok elleni hatékony fellépést biztosító, független mechanizmus felállításáról beszélt Manfred Weber, az Európai Néppárt listavezetője a csúcsjelöltek szerdai vitáján. Orbán Viktor neve és a bevándorlási válság is előtérbe került.

  • Manfred Weber: Független mechanizmus kell a tagállamok megbüntetésére

Demokratikusabb Európa, migráció, a populista pártok elleni harc, jogállamiság, munkanélküliség, éghajlatváltozás - ezek a témák uralták az európai parlamenti frakciók csúcsjelöltjeinek szerda esti vitáját. A legnagyobb esélyes, a Néppárti Manfred Weber méltatta a Juncker-bizottságot, azonban új kezdetet hirdetett, közelebb hozná Európát az állampolgárokhoz. A politikus arra is rámutatott, hogy a nacionalizmus, az egoizmus visszatért a kontinensre, és fel kell venni a harcot azok ellen, akik le akarják rombolni az integrációt. Ehhez szerinte új eszközökre van szükség.

Arról is beszélt, hogy a migrációs válságot csak közös erővel lehet megoldani és teljes mértékben vissza kell szerezni a külső határok feletti ellenőrzést, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a humanitárius felelősségről.

Frans Timmermans, az európai szociáldemokraták csúcsjelöltje szerint minden tagországban be kellene vezetni a minimálbért, az oktatás terén minden európai fiatalra ki kellene terjeszteni az Erasmus-programot, és 16 évre kellene leszállítani a választókort. Rámutatott, hogy ki kellene kényszeríteni a jogállamiságot minden tagállamban.

Margarethe Vestager, a liberálisok és demokraták csúcsjelöltje szerint a globális felmelegedés elleni harc fokozásával munkahelyek milliói jöhetnek létre, és aláhúzta, az ehhez szükséges technológia jórészt létezik. Majd az álhírek ellen emelt szót. Ska Keller, az európai zöldek vezetője pedig arról beszélt, hogy szerinte a valódi Európa-párti erőknek többé nem szabad szövetségesi viszonyt fenntartaniuk a szélsőséges eszméket vallókkal.

Jan Zahradil, az Európai Konzervatívok és Reformerek frakció listavezetője a decentralizált EU-ról alkotott elképzeléséről beszélt, amely tiszteletben tartaná a nemzetek szuverenitását. úgy vélte, hasznosabb, ha Brüsszel kevesebbet tenne, de jobban, és nem oktatná ki a tagállamokat.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!