2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:10

Külföld

Mandbidzs az első, amely saját bőrén érzi az amerikaiak kivonulását

Továbbra is jelen van az amerikai légierő az északnyugat-szíriai Manbidzs városa felett. A kurdok lakta település védtelenné vált, amikor Donald Trump bejelentette az amerikai csapatok kivonását az országból, utat engedve a kurdokat terroristáknak tartó török hadseregnek. A város az első szír település, amely saját bőrén érzi az amerikaiak kivonulását a térségből.

  • Mandbidzs az első, amely saját bőrén érzi az amerikaiak kivonulását

Az amerikai légierő gépei továbbra is fel-fel tűnnek az északnyugat-szíriai Manbidzs városa felett. Bár Donald Trump nemrég bejelentette, kivonja az Egyesült Államok harcoló alakulatait Szíriából, a kurd kézen lévő településen továbbra is maradtak amerikai erők.

A bejelentés után a török hadsereg azonnal megindult a városba, hiszen a török vezetés szerint a szíriai kurdok törökországi társaikkal szövetkezve biztonsági fenyegetést jelentenek Recep Tayyip Erdogan rezsimje ellen. A török elnök elmondása szerint egyetlen céljuk a terrorista szervezetek felszámolása Szíriában.

„Ezek a területek Szíriához tartóznak. Mi Szíria megosztottsága ellen vagyunk. Egyetlen célunk, hogy a terrorista szervezeteket felszámoljuk onnan. Amikor azok végre elhagyják a területet, már semmi keresnivalónk nem lesz ott” – nyilatkozta a török elnök.

A kurdok, a török csapatok megindulásának hírére, szövetségre léptek a szír kormányerőkkel. A két fél hivatalosan ellentétes oldalon állt a szíriai konfliktusban, ám az Aszad-rezsim valójában régóta békén hagyja a kurdokat, akik eddig az Iszlám Állam ellen harcoltak. Az alku eredményeképp a szírek bejelentették, hadseregük már bevonult Manbidzsba a kurdok védelmére.

A török elnök szerint a szír kormány nyilatkozata csupán pszichológiai hadviselés, és nincs bizonyíték arra, hogy szír erők tartózkodnának a városban. „Tudjuk, hogy a szír kormány most egy pszichológiai hadviselést folytat, és lengeti a zászlaját a városban, de egyelőre semmi nem biztos” – mondta Erdogan.

A szír csapatok jelenlétét a Manbidzsi Demokratikus Tanács tagja sem tudta megerősíteni: „Természetesen a városi tanács és a szírek között folyamatos a párbeszéd a szír kormányerőket támogató orosz csapatok visszatéréséről és a szír csapatok visszaküldéséről a határ menti frontvonalra. Jelenleg azonban a szír hadsereg egyetlen tagja sincs a városban, csak a határmenti területeken látni őket” – közölte Nazeefa Khilo, a Manbidzsi Demokratikus Tanács tagja.

Mandbidzs városa az elmúlt hét évben számtalanszor cserélt gazdát, a kormányerők, az Iszlám Állam milíciái és az amerikai csapatok egyaránt uralták a területet. A török határtól mintegy 30 kilométerre lévő település lakossága az első, amely megérezheti az amerikai csapatok kivonását, amely az IÁ 2016-os legyőzése óta némi stabilitást hozott a városba.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!