2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Málta csak úgy engedett be migránsokat, hogy tovább is adja őket

Hír TV

2018. június 27., szerda 18:06, frissítve: szerda 18:34

Kiköthet Máltán az Olaszországból elküldött menekülthajó. A szigetországot hét uniós tagállam – köztük Franciaország és Portugália – győzte meg, azzal az ígérettel, hogy majd átveszik a hajón utazó 130 menekültet.

Kiköthet Máltán a 130 menekültet szállító humanitárius hajó. A Lifeline a líbiai partokhoz közel mentett ki embereket a tengerből, velük szerettek volna kikötni először Olaszországban. Az olasz belügyminiszter azonban ezt elutasította. Matteo Salvini azt tanácsolta a hajó német kapitányának, hogy inkább a Líbiai parti őrséggel vegye fel a kapcsolatot.

„Az olaszok azt mondták nekünk, hogy a líbiaiaké a felelősség, a líbiaiakat meg hiába hívjuk, nem veszik fel a telefont” – mesélte a kapitány.

Végül hét európai ország ajánlott segítséget Máltának, hogy átveszik a hajón utazó embereket, ha a szigeten kiköthet a hajó.

„A máltai kormány segít megelőzni a humanitárius válságot, ehhez segítséget kaptunk más tagállamoktól, akik hajlandóak befogadni a hajó utasait, de szeretnénk lefoglalni a hajót és megtudni, hogy milyen felségjelzés alatt hajóznak és, azt hogy egyes esetekben miért kapcsolták ki a válaszjeladót” – mondta Joseph Muscat, máltai miniszterelnök.

Az olasz kormány továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az Európai Unió Észak-Afrikában hozzon létre menekülttáborokat, de ezt a kiszemelt országok határozottan elutasítják. A csütörtökön kezdődő uniós csúcstalálkozón várhatóan más uniós országok azt szorgalmazzák majd, hogy az unió területén belül hozzanak létre menekülttáborokat, de eddig erre sem akadt önként jelentkező.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!