2023. 12. 02. Szombat Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Zsuzsi asztala 03:00

Külföld

Majomhimlő - Az Egyesült Államok további 500 ezer adag védőoltást rendelt idei szállítással

Az Egyesült Államok további 500 ezer, majomhimlő elleni védőoltást rendelt idei szállítással - jelentette pénteken kormányzati forrásokra hivatkozva a Politico című amerikai lap.

  • Majomhimlő - Az Egyesült Államok további 500 ezer adag védőoltást rendelt idei szállítással

    A mostani megrendelés jóval nagyobb a korábbi amerikai vásárlásoknál, beleértve azt a 36 ezer adag védőoltást is, amelyet ezen a héten szállítanak az Egyesült Államokba.

    Az újabb megrendeléssel az Egyesült Államok által megvásárolt vakcinák száma 1,4 millió adagról 1,9 millióra nőtt, jóllehet, ezek jelentős része továbbra is a vakcinagyártó dán biotechnológiai vállalat, a Bavarian Nordic birtokában marad mindaddig, amíg az amerikai szövetségi kormány nem kéri leszállításukat.

    Azon ömlesztett anyagok, amelyekből a vakcinát előállítják, s amelyek jelenleg az Egyesült Államok tulajdonában vannak, a közlemény szerint 2023 és 2025 között 13 millió fagyasztott dózis előállítására lesznek alkalmasak.

    A Politico egészségügyi szakembereket idézett, akik  megjegyezték, hogy a majomhimlő ellen nem szükséges tömeges védőoltás, a vakcinát csupán azoknak fontos beadni, akik veszélyeztetettek. Az egyre szaporodó esetek miatt azonban a vakcina iránti igény is megugrott: Amerika után az Európai Unió is várhatóan lezárja a tárgyalásokat a vakcinák szállításáról.

    Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központok (CDC) az Egyesült Államok 16 tagállamában összesen 45 majomhimlő-esetet regisztrált, de szakértők szerint félő, hogy a fertőzés tovább terjedhet, csakúgy, mint ahogy az Európában is tapasztalható. Európában az azonosított fertőzöttek száma száz felett jár. Azon országok kivételével, ahol egyébként honos a vírus, a globális fertőzöttség meghaladja az 1300 azonosított esetet.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felszólította az országokat, hogy tegyék közzé a rendelkezésükre álló vakcinák számát és, amennyiben szükség van rá, vegyék fontolóra azok megosztását más országokkal. Az Egyesült Államok azonban még tette közzé a döntését.

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Jönnek az új lakossági állampapírok + videó

Jönnek az új lakossági állampapírok + videó

Új lakossági állampapírokat bocsát ki a Magyar Állam 2024-ben – hangzott el a Pénzügyminisztérium és az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) pénteki sajtótájékoztatóján, ahol ismertették az ország jövő évi finanszírozási tervét.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!