2019. március 18.,
hétfő, Sándor, Ede napja

Magyarországon is járt az új-zélandi tömeggyilkosság elkövetője

Hír TV

2019. március 16., szombat 19:58, frissítve: szombat 20:45

Már a Terrorelhárítási Központ is vizsgálja az új-zélandi terrortámadást elkövető ausztrál férfi magyarországi látogatásának körülményeit. A támadó pénteken 49 embert agyonlőtt, és 48-at megsebesített az új-zélandi Christchurch mecsetében. Társai is lehettek, de egyelőre nem tudni, hogy az őrizetbe vett két embernek milyen szerepe volt a vérontásban. Az ausztrál állampolgárságú terrorista ellen már vádat is emeltek Új-Zélandon.

Európai utazása során Magyarországot is felkereste Brenton Tarrant. Látogatásának körülményeit a Terrorelhárítási Központ próbálja feltérképezni, hasonlóan a francia, horvát, bolgár, román, és török hatóságokhoz. A BBC úgy tudja, a Franciaországban látottak miatt alakult ki benne az a képzet, hogy a muszlimok a fehér faj kiirtására törnek. Ezt akarta megbosszulni tettével a Föld túloldalán, Új-Zélandon.

„Amikor meghallottam a lövéseket, öt másodpercbe telt, mire rájöttem arra, hogy mi folyik. A mecset bal oldali kijáratához rohantam, majd hátul az autóknál elbújtam” – idézte fel a vérengzést az egyik túlélő.

Szombaton Jacinda Ardern, új-zélandi miniszterelnök Christchurch-be utazott, ahol a muszlim közösség vezetőit arról biztosította, hogy Új-Zéland egésze osztozik gyászukban.

„Ami történt azt nem mi, vagy ez a város okozta. Ezt a terrorcselekményt máshonnan hozták hozzánk” – közölte a miniszterelnök.

Új-Zélandot eddig a multikulturalizmus mintaországának tekintették, ahol az emberek csak a hírekből ismerték a terrort.

A támadás szálai külföldre vezetnek. Az európai szervek és az ausztrál hatóságok is nyomoznak. Az alig pár ezres Grafton kisváros lakóit sokkolta, milyen terrorista élt közöttük korábban.

„Ez a személy nem képviseli Grafton városát, sem az értékeinket, sem azt, amiben mi hiszünk” – szögezte le Jason Grafton, a település polgármestere.

„Minket sokkolt az a tény, hogy miféle terror, erőszak, rasszizmus és gyűlölet alakult ki itt városban” – mondta Greg Jens, a település anglikán egyházi elöljárója.

Elítélte a terrortámadást az ausztrál miniszterelnök Scott Morrison is. Fraser Anning ausztrál szenátor azonban olyan közleményt adott ki, amiben arról írt, hogy a vérontás igazi oka az a migrációs politika, amely tömegesen engedi be a muszlim migránsokat, mert az – ahogy írta – félelmet szül a helyi közösségekben.

A szenátor épp sajtótájékoztatót tartott, amikor az újságírók közül egy fiatal tojást vágott a fejéhez. A politikus pofon vágta a tettest, akit a rendezők letepertek, majd később a rendőrök kísértek ki a rendezvényről. Anning szenátor megjegyzése miatt negyedmillióan írták alá azt a petíciót, amiben távozását követelik.