2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Külföld

Magyarország szerdán átveszi a V4 soros elnökségét a katowicei csúcstalálkozón

V4

Szerdán a sziéziai Katowicében tárgyalnak a visegrádi csoport (V4) miniszterelnökei, a csúcsértekezleten Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök átadja a csoport soros elnökségét Orbán Viktor miniszterelnöknek - közölte a lengyel kormányszóvivő.

  • Magyarország szerdán átveszi a V4 soros elnökségét a katowicei csúcstalálkozón

A találkozón a magyar és a lengyel miniszerelnök mellett részt vesz a cseh és a szlovák kormányfő, Andrej Babis és Eduard Heger is.

A katowicei Nemzetközi Kongresszusi Központban tartandó csúcsértekezleten értékelik a tavaly júliusban megkezdődött, szerdán véget érő lengyel soros elnökséget - áll a lengyel miniszterelnöki hivatal honlapján olvasható, Piotr Müller kormányszóvivő által jegyzett közleményben.

Napirenden szerepelnek az Európai Uniót foglalkoztató aktuális kérdések, ezen belül a klímapolitika, a tervezett migrációügyi és menedékjogi reform, a schengeni övezet reformja, a koronavírus-járvány kezelésének összehangolása, valamint az Európa jövőjéről szóló vita.

Müller a közleményben aláhúzta: a lengyel elnökség szervezésében kihívást jelentettek a járványügyi korlátozások, ezért Varsó nemcsak a járvány kitörése előtti együttműködés megújítására, hanem új minőségi szintre emelésére is törekedett az elmúlt évben.

A fontos kezdeményezések közül kiemelte a szóvivő a Covid-19 kezelését összehangoló, információ- és tapasztalatcserét elősegítő virtuális V4-központot, amely létrehozásáról a térségbeli miniszterelnökök tavaly szeptemberben állapodtak meg a kelet-lengyelországi Lublin városában megtartott találkozójukon.

A lengyel elnökség központi elemének a szóvivő a februári krakkói miniszterelnöki csúcstalálkozót nevezte, amelynek fő témája a digitális, kulturális és tudományos együttműködés volt, és amelyen a négy miniszterelnök közös nyilatkozatot írt alá a csoport megalapítása idei 30. évfordulójáról.

A dokumentumban azt is rögzítették, hogy 2022-ig huszonöt százalékkal, évi 10 millió euróra emelik a Nemzetközi Visegrádi Alapot - idézte fel Müller.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés

Kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés

Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!