2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Magyarország nem vétózhat, különben uniós pénzeket bukhat

Hír TV

2017. november 16., csütörtök 15:10, frissítve: csütörtök 18:58

Megkezdődhetnek a tárgyalások az Európai Parlament és a tagállamok között a menekültek kötelező szétosztását tartalmazó dublini rendszer reformjáról. Ha az EU-s országok többsége támogatja az elképzelést, akkor Magyarország nem vétózhatja meg, ellenben uniós forrásokat veszíthet az, aki nem vesz részt a terhek közös viselésében.

Nagy többséggel fogadta el az Európai Parlament saját tárgyalási mandátumát az uniós menekültügyi rendszer reformja kapcsán. A javaslat szerint a jövőben, ha egy tagállam menekültügyi rendszere nem bírja a rá nehezedő nyomást, akkor a menedékkérőket gyorsan és automatikusan szétosztanák, minden államnak teherbíró képessége arányában kell majd kivenni a részét a kérelmek elbírálásból és a jogosultak elhelyezéséből.

Magyarország kezdettől ellenzi ezt a javaslatot, a téma európai parlamenti jelentéstevője szerint azonban ennek nincs jelentősége, mert ez olyan terület, ahol egyetlen tagállamnak sincs vétójoga.

„Az uniós alapszerződésekben semmi nem utal arra, hogy az Európa Tanácsnak egyhangú döntést kell hoznia. A menedékjog és a migráció területén minősített többséggel szavazhatnak, ami azt jelenti, hogy azok a országok, amelyek nem akarnak részt venni a felelősség tisztességes megosztásában, egyszerűen felülbírálhatók többségi szavazással. Ez a demokrácia lényege” – jelentette ki Cecilia Wikström, a Liberálisok EP-képviselője.

A képviselők egyetértettek abban is, hogy a szabályokat be nem tartó tagállamok azt kockáztatják, hogy kevesebb EU-s forráshoz férnek hozzá. Az Európai Parlament és a tagállamokat tömörítő tanács között hamarosan kezdődnek a tárgyalások ezzel kapcsolatban, de első alkalommal decemberben az állam- és kormányfők tanácsa is napirendre tűzi a kérdést.

„Soros behálózta az EP-képviselőket”

Veszélyes bevándorláspárti javaslatnak tartja a Fidesz az Európai Parlament csütörtöki döntését. A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint Soros György behálózta azokat az EP-képviselőket, akik megszavazták a javaslatot. 

– Mikor azt mondjuk, hogy Soros befolyása nagyon nagy, megjegyzem, mi csak idézzük a Soros-hálózat egyik belső iratát, ők 226 EP-képviselőről úgy beszélnek, mint Soros György szövetségeseiről, a mai szavazásban annak az eredményét látjuk, hogy ez a hatás erősödik a döntéshozásban, erről beszélünk.
– De ez nem 226 szavazat volt.
– Igen, de a Soros-hálózat befolyása nagyon erős, a döntéshozást befolyásolja – fogalmazott Hidvéghi Balázs.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!