2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Magyarország mellett csak az USA nem fogadja el az ENSZ menekültügyi terveit

Hír TV

2018. július 14., szombat 09:52, frissítve: szombat 14:46

A magyar és amerikai kormányon kívül a világ összes országa támogatja az ENSZ migrációs terveit. A világszervezet nem kötelező érvényű irányelveket fogadna el. A magyar külügy egyébként változtatott korábbi álláspontján, a tárgyalássorozatot mégsem hagyja el, a végleges tervezetet december végén fogadhatják el.

Az úgynevezett gazdasági bevándorlók helyzetét próbálja rendezni az ENSZ, mivel jelenleg csak a közvetlenül háború elől menekülőkre van szabályozás. A világszervezet másfél éve tárgyal a globális migrációs szerződés nevű csomagról.

Jelenleg politikai válság és nem migrációs válság van. A migránsok száma elenyésző Európában és Észak-Amerikában a korábbi csúcshoz képest. A valódi probléma most a gyűlölködő, idegenellenes retorika terjedése, mert sokan próbálnak politikai hasznot húzni a migrációból - mondja az ENSZ menekültügyi szervezetének a szóvivője, Leonard Doyle.

Amerika már korábban kilépett a tárgyalásokról és pénteken a magyar külügyminiszter is közölte, hogy szerinte nem kéne elfogadni a csomagot. Pedig a két kormány sikerként is értelmezhetné a terveket. A csomag alapvetése, hogy minden országnak joga van saját bevándorlási politikához és a határok szigorú ellenőrzéséhez. A szövegben konkrét utasítás nincs, csak irányelvek a migrációhoz, munkához fűződő jogról és a beilleszkedésről.

Nem igaz, hogy a nyugati országokat lerohannák a migránsok. Inkább arról van szó, hogy sok fejlett ország kormánya invázióról és migránsáradatról beszél, hogy félelmet generáljon a saját választóiban, hogy ezzel szerezzen szavazatokat - vázolta a magyar kormány startégiáját is az ENSZ menekültügyi biztosa, Filippo Grandi.

Azzal ellentétben, amit a magyar kormány állít, a csomag nem kötelező érvényű. Még akkor se, ha egy ország aláírta. Viszont tisztázza, hogy szükség van jogi rendszerre, amin keresztül legálisan lehet elvándorolni és ne embercsempészek gumicsónakján kelljen átevezni a földközi tengeren. A magyar kormány ezt értelmezi a migrációs ösztönzéseként.

Ez a globális migrációs kompakt végleges formájában eszement módon ösztönzi a migrációs folyamatokat. kizárólag Afrika, Latin-Amerika és a kis szigetországok érdekeit veszi figyelembe akkor, amikor azt a hazug alapbeállítást hozza létre, miszerint a migráció alapvető emberi jog, ez nem igaz, a migráció nem alapvető emberi jog - mondta Szijjártó Péter külügyminiszter.

Az ENSZ statisztikája szerint miközben globálisan a lakosság 3 százaléka számít migránsnak, a világ GDP-jének a 8 százalékát ők állítják elő, egyszerűen azért, mert az új környezetben fokozott erővel dolgoznak. A migrációs csomagról decemberben Marokkóban döntenek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!