2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Magyar külképviseleti tagot sejtenek a szivárogtatási botrány mögött

Hír TV

2017. november 26., vasárnap 16:51

Személyi következményei is lehetnek az osztrák szivárogtatási botránynak – egy egykori külügyminiszter szerint. Sajtóhírek alapján magyar segítséggel jutott ki több kényes mondat is az osztrák elnök egyik beszédéről. A jelenlegi külügyminiszter nem cáfolta az érintettséget a Hír TV kérdésére.

A magyar külképviselet egyik tagját sejtik egy szivárogtatási botrány mögött Ausztriában. Egy osztrák napilap még kedden közölt részleteket egy állítólagos jegyzőkönyvből, mely Alexander van der Bellen szövetségi elnök, valamint 27 EU-tagállam nagyköveteinek találkozóján készült. Ez alapján az elnök lekicsinylően beszélt az októberi választásokon győztes Sebastian Kurzról.

Személyi következményei is lehetnek az osztrák szivárogtatási botránynak – egy egykori külügyminiszter szerint. Sajtóhírek alapján magyar segítséggel jutott ki több kényes mondat is az osztrák elnök egyik beszédéről. A jelenlegi külügyminiszter nem cáfolta az érintettséget a Hír TV kérdésére.

Az osztrák Der Standard később azt írta, több bizalmas forrásból is úgy értesültek, hogy Magyarországot sejtik a szivárogtatás mögött az elnöki hivatalban. A lap hozzáteszi: a jegyzőkönyv fordítása több helyen pontatlan és hiányos.

A novemberi találkozón nem Perjés János nagykövet vett részt, de hogy pontosan ki helyettesítette, azt nem lehet tudni. Szijjártó Péter nem cáfolta az osztrák sajtó értesüléseit a magyar érintettség kapcsán.

„Én nem kívánok belefolyni osztrák belpolitikai vitákba, hogy az osztrák elnök milyen találkozókon mit mond, azt magyarázza meg ő, ne mi” – mondta a magyar külügyminiszter.

Jeszenszky Gáza egykori külügyminiszter és oslói nagykövet azt mondta: számos olyan diplomáciai rendezvény van, melyekről ugyan be lehet számolni, de szó szerint idézni nem szabad. Hozzátette: ha a vádak igazak, annak komoly következményei is lehetnek.

„Ha indiszkréciót követ el valaki, pláne egy hivatalos személy, egy diplomata, az rendkívül súlyos ügy és kínos ügy. Nagyon rossz hatást gyakorolhat két ország viszonyára, különösen akkor, hogy ha a legutóbbi választások alapján úgy nézett ki, hogy a korábbinál jobb viszony lesz Ausztria és Magyarország között” – fejtette ki.

A térséggel foglalkozó politikai elemző szerint a diszkréció megsértése komoly diplomácia probléma, de úgy véli, a mostani ügy nem befolyásolja majd a kétoldalú kapcsolatokat.

„Nyilván egy kellemetlen ügy, ugyanakkor nem gondolom, hogy érdemben befolyásolni fogja a kapcsolatot, már csak azért sem, mert az még nem az újonnan felállandó Sebastian Kurz kormánya alatt történt. Szerintem inkább befolyásolja, hogy a két országnak migránskérdésben milyenek lesznek az álláspontjai, mennyire tudnak együttműködni, hogy az Ausztriában munkát vállaló magyarokkal mi lesz, őket érik-e szociális szigorítások?” – mondta Nagy Attila Tibor.

Az osztrák elnök a jegyzőkönyv szerint egyebek mellett azt mondta a 31 éves kancellárjelöltről, hogy bosszantóan fiatal, alig iszik alkoholt, nem dohányzik és még csak kávét sem iszik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!