2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Magyar konzul érkezik Skóciába

A magyar-skót kapcsolatok fejlesztését segíti az új konzulátus Edinboroban, amit ma a külgazdasági és külügyminiszter adott át. Szijjártó Péter azt mondta, hogy Skóciának ezen a részén mintegy tízezer magyar él, akiknek mindeddig Londonba kellett utazniuk, ha valamilyen magyar ügyet akartak intézni. A külügyminiszter kitért arra is, hogy a felsőoktatási együttműködés is szoros, a Glasgow-i Egyetemen például magyar lektorátus működik.

  • Magyar konzul érkezik Skóciába

A politikus az MTI-nek elmondta: Skócia Edinburgh-közeli részén mintegy tízezer magyar él, akiknek mindeddig Londonba kellett menniük, ha valamilyen ügyet akartak intézni a magyar állammal kapcsolatban.

Ezért helyénvaló megteremteni annak a lehetőségét, hogy az itteni magyarok helyben tudják intézni az ügyeiket, kényelmesebben és sokkal kevesebb utazással - mutatott rá.

Közölte: ezért Edinburgh-ben is konzulátus nyílik, amelynek az lesz a feladata, hogy segítse a magyar-skót kapcsolatok fejlesztését.

Számos ponton érintkezik a történelmünk, mi magyarok mindig is megbecsültük és tiszteletre méltónak találtuk a skót népet – fogalmazott.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: most ennek az együttműködésnek a gazdasági megerősödését látni azáltal, hogy a Skóciából Magyarországra irányuló export lassan eléri a százmillió fontot.

Másrészt a Mol komoly befektetést hajtott itt végre, Aberdeenben képviseleti irodát is nyitott, és Skócia partjainál a kontinentális talapzaton hét kutatási, kitermelési koncesszióban vált érdekeltté – mondta.

Megjegyezte: emellett a légi utazások összehangolását megkönnyítő, Skóciában alapított Skyscanner vállalat Budapesten hozott létre fejlesztési központot, és komoly tevékenységet folytat a magyar fővárosban.

A külügyminiszter kitért rá: a felsőoktatási együttműködés is szoros, a Glasgow-i Egyetemen pedig magyar lektorátus működik.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy az angliai Birminghamben találkozott a Jaguar Land Rover vezetőivel, akikkel áttekintették a Budapesten létrehozandó mérnöki fejlesztői központjuk kialakításával kapcsolatos fejleményeket. A miniszter tájékoztatta a céget a magyar kormány azon döntéseiről, amelyek az elektromobilitást és az önmagukat vezető autók kifejlesztését segítik.

Mint mondta, a Jaguar Land Rover az autóipar új, innovatív korszakra való átállásának egyik zászlóshajója, és ezért beruházási döntése, amely szerint kifejezetten magas hozzáadott értéket létrehozó munkahelyeket teremtő fejlesztő központot hoz létre Magyarországon, nagy mértékben segíti a magyar gazdaság átállását a világgazdaság új korszakára.

Ezek is érdekelhetik

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!