2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Magas szintről szervezhették az úzvölgyi támadást

Magas szintről szervezhették az Úz-völgyi támadást - erről ír egy román hírportál. A weboldal szerint az atrocitás idején a helyszínen volt Sebastian Cucos, a román csendőrség korábbi vezetőjének bizalmasa is. A portál szerint a hatóságok csak a látszatát akarták kelteni annak, hogy meg akarják védeni az élő láncot alkotó magyarokat, valójában azonban nem tettek semmit.

  • Magas szintről szervezhették az úzvölgyi támadást

Az UH.ro cikke szerint néhány momentum arra utal, hogy magas szintről szervezték az Úz-völgyi katonai temetőben lezajlott atrocitás forgatókönyvét.

A portál arról ír, hogy bukaresti futballszurkolók kezdték a támadást, őket pedig az a Sebastian Cucos irányította, aki a csendőrség korábbi országos vezetőjének, Carmen Dan-nak a bizalmasa és többször is feltűnik a felvételeken.

A cikk hozzáteszi, a csendőrség csak színlelte, hogy meg akarja védeni a temetőhöz érkező magyarokat, hiszen egyre közelebb engedte egymáshoz a két tábort. Ráadásul nem alakítottak ki kordont, valamint nem viseltek az ilyen esetekben szokásos védőfelszerelést sem. A Fidesz szigorú vizsgálatot vár az ügyben.

Volt aki már pénteken demonstrált a román nagykövetség előtt az események miatt, szolidaritását pedig székely zászlóval fejezte ki.

Teljes nemzeti egység kell a magyar pártok között ebben az ügyben és egységesen kell kiállni erdélyi honfitársaink mellett, ezért az LMP egyeztetéseket kezdeményez a többi frakcióval rendelkező párttal, hogy hogy tudunk egységesen fellépni, illetve azt kérnénk a Magyar Szocialista Párttól, hogy mivel tagjai az Európai Szocialista Pártok Szövetségének, ott szólítsák föl az európi szociáldemokrata pártok vezetését, hogy kezdeményezzenek eljárást a Román Szociáldemokrata Párttal szemben.

-mondta Ungár Péter az LMP országgyűlési képviselője.

A szocialisták egyenlőre nem válaszoltak az LMP felhívására, ahogy a DK és a Momentum is hallgat az ügyben. A balliberális pártok közöl a Párbeszéd is csak az események után két nappal reagált az Úz-völgyi atrocitásra. A párt MTI-hez eljuttatott közleménye szerint szolidaritást vállal minden olyan erdélyi magyarral, akiben félelmet keltett a támadás. Az ügy kapcsán megszólalt Böjte Csaba is, aki nyugalomra intette a híveket. A ferences rendi szerzetes szerint ez egy megoldásra váró probléma, amit csak békésen lehet rendezni.

Eközben a román miniszterelnök, Viorica Dancila Románia állami jelképeinek tiszteletben tartását követeli, és felelős magatartásra int mindenkit az úzvölgyi katonatemető ügyében, valamint hangsúlyozta,a két fél közötti párbeszédet részesíti előnyben. A kormányfő ugyanakkor felvetette azt is, hogy a sírkertet a bukaresti védelmi minisztérium kezelésébe adják.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

Az ukrajnai infrastruktúrát ért támadások után jelentős áramszünetekkel kell számolnia a lakosságnak - jelentette Dunda György a HírTV Napindító című műsorában. A kárpátaljai tudósító arról is beszélt, hogy Kijev miként tudta jelentősen megnehezíteni a külföldre menekült hadköteles férfiak életét.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!