2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Macron reformjai ellen tüntettek Párizsban

Hír TV

2018. május 26., szombat 22:24, frissítve: szombat 22:48

Tízezrek tüntettek Párizsban a közszférát érintő reformok ellen. Emmanuel Macron az állami vasúttársaságot piaci versenynek tenné ki és megkönnyítené az alkalmazottak elbocsátását.

Szakszervezetek, bal- és szélsőbaloldali pártok és elégedetlen közalkalmazottak tüntetnek Párizsban. Egy független cég becslése alapján Párizsban több mint 30 ezren vonultak utcára, a szervezők szerint országosan 250 ezren tiltakoztak. Az elmúlt három hónapban mindennapossá váltak a demonstrációk Emmanuel Macron reformjai miatt, amelyek versenyképesebbé tennék az állami szektort. A tüntetők szerint Macron nem törődik a közalkalmazottak érdekeivel.

 „Macron úr senkire sem hallgat, egyedül talán a nagy technológiai vállalatok vezetőire, vagy Donald Trumpra, nem tudom. Az ország lakóinak többsége nehezen él meg, nehezen talál munkát, nehezen jut be az egyetemre, a nyugdíj-kiegészítéshez. Macron úr minderről nem sokat tud, az ő életét ezek nem érintik” – jelentette ki egy szakszervezeti vezető.

Folyamatosak a sztrájkok is. Az állami vasút alkalmazottai júniusig minden héten két napig szüneteltetik a szolgáltatást, amiért az elnök eltörölné a nyugdíjig tartó garantált munkaszerződéseket és piaci versenynek tenné ki a céget.

A felmérések szerint a franciák többsége szükségesnek tartja az állami vasút reformját és nem tartja jogosnak a munkabeszüntetéseket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!