2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 23:00

Külföld

Macron nyugalomra intett a Guadeloupe-on kialakult helyzet miatt

Emmanuel Macron francia államfő nyugalomra szólított fel hétfőn a koronavírus-járvány miatt a tengerentúli Guadeloupe-on kihirdetett korlátozások miatti "robbanásig feszült válsághelyzet" miatt.

  • Macron nyugalomra intett a Guadeloupe-on kialakult helyzet miatt

A Francia Antillákhoz tartozó szigetcsoporton egy hete tartanak a zavargások, amelyek az egészségügyi dolgozók számára kötelező oltás elleni megmozdulásokból kinőtt általános szociális tiltakozó megmozdulásokká alakultak.

A megmozdulások az elmúlt napokban számos erőszakos cselekményhez, barikádépítéshez, üzletek kifosztásához, egyes helyeken lövöldözéshez is vezettek. A helyi prefektus pénteken éjszakai kijárási tilalmat rendelt el keddig, de ennek ellenére az éjszakai zavargások folytatódtak.

Emmanuel Macron egy vidéki látogatásán a nemzet szolidaritásáról biztosította a guadeloupe-iakat, és azt kérte "ne engedjenek a hazugságnak és egyesek manipulációjának ebben a helyzetben".

"Nem használhatjuk a franciák egészségét politikai harcokra, és a közrendet meg kell tartani" - hangsúlyozta az államfő. Üdvözölte, hogy a karibi térségben is egyre többen kérik az oltást, és csak egy "törpe kisebbség" oltásellenes.

A zavargások megfékezésére a kormány kétszáz rendőrt és csendőrt, köztük az elitalakulatok mintegy ötven tagját küldte a 400 ezer lakosú szigetcsoportra, ezzel 2250-re nőtt a helyszínen a rendfenntartó erők száma.

A hétvégi zavargásokat követően 11 embert előállítottak. Az ügyészség megerősítette azt a sajtóértesülést, miszerint a megyeszékhely, Pointe-á-Pitre parti őrségétől fegyvereket loptak el november 20-ra virradó éjjel. A hatóságok hétfői összesítése szerint több mint nyolcvan üzletet fosztottak ki Guadeloupe-on.

A Figaro című lap szerint anarchia fenyeget Guadeloupe-on, amelyet november 15-e óta a szakszervezetek felhívására a koronavírus-járvány elleni intézkedések miatti sztrájk is bénít.

A kormány nyáron tette kötelezővé az egészségügyi és szociális dolgozók számára a koronavírus elleni oltást. Mostanra Guadeloupe-on is 90 százalékos a kórházi dolgozók átoltottsága, s a lakosság fele is felvette valamelyik vakcina mindkét adagját, de ez még mindig elmarad az anyaországi átoltottsági szinttől.

A Guadeloupe-pal szomszédos, szintén Franciaországhoz tartozó Martinique szigetén hétfőn a szakszervezetek felhívására a fuvarozók tartottak forgalomlassító megmozdulást, tiltakozásul az egészségügyi dolgozók kötelező oltása ellen.

Párizsban, a közkórházakat vezető Martin Hirsch azt közölte, hogy a koronavírussal kórházban ápoltak és a súlyos beteg száma "viszonylagos stabil", s az ellátórendszerben nem várható december vége vagy január előtt leterheltség.

"A kórházi betegek száma nem emelkedik túl gyorsan" - mondta a kórházi vezető a France Inter közrádióban. "Az intenzív osztályokon a helyzet két hete viszonylag stabil. Úgy gondoljuk, hogy több megbetegedés, ha egyáltalán bekövetkezik, az inkább december végén vagy januárban lesz, nem most" - tette hozzá.

"A kórházak nehéz helyzetben vannak. De nem a covidos betegek miatt" - jelentette ki Martin Hirsch, jelezve, hogy az influenza vagy a szezonális gyermekbetegségek jelenleg jobban leterhelik az egészségügyi ellátórendszert, mint a koronavírus-járvány.

A koronavírusos fertőzések napi esetszámának átlaga egy hét alatt majdnem megduplázódott: míg a múlt hét végén 9 ezer volt a napi átlag, addig ezen a héten 17 ezer. A 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek országos átlaga 180 fő, míg egy héttel ezelőtt még csak 100 beteg volt, vasárnap pedig 164 fő. A franciaországi intenzív ágyaknak ugyanakkor csak mintegy negyedén ápolnak koronavírusos betegeket, számuk 1400.

A teljes francia lakosság 77 százaléka - az oltásra jogosultak 90 százaléka - felvette a koronavírus elleni oltás legalább első adagját, s mindkét adagot a teljes lakosság 75 százaléka kapta meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk: Daniel Freund Orbán Viktorral kel és fekszik + videó

Vezércikk: Daniel Freund Orbán Viktorral kel és fekszik + videó

A bukott baloldali miniszterelnök-jelölt legújabb Facebook-bejegyzése arra utal, hogy Brüsszelben kiadták az ukázt: Soros kitartottjai, egyesüljetek! Márki-Zay Péter most azzal büszkélkedett a Facebook oldalán, hogy Daniel Freunddal, Magyarország "nagy barátjával" találkozott. A hírre a Vezércikk vendégei is reagáltak.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Karácsonyi vásárban gyilkolt volna egy 15 éves fiú

Karácsonyi vásárban gyilkolt volna egy 15 éves fiú

Őrizetbe vettek egy 15 éves fiút Nyugat-Németországban, aki a gyanú szerint terrortámadásra készült egy karácsonyi vásáron - közölték szerdán a német hatóságok. Az ország keleti felében hasonló gyanúval egy 16 éves fiatalt fogtak el.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!