2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 10:55

Macron Magyarországnak is üzent

Hír TV

2018. április 17., kedd 12:59, frissítve: kedd 14:53

A demokrácia hatalma és Európa szuverenitása mellett tett hitet a francia köztársasági elnök. Emmanuel Macron az Európai Parlament plenáris ülésén szólalt fel és rögtön beszédének elején üzent az illiberális rezsimeknek, amelyek közé általában Magyarországot is sorolják.

– A nemzeti egoizmus egyre nagyobb teret nyer és megkérdőjelezik, hogy mennyire tudunk egységesen fellépni a világban. Az illiberális szó is egyre terjed, ezért egyre nagyobb a felelősségünk Európában. Nagy nemzetközi kihívások állnak előttünk, és ugyanakkor nagy autoriter erők törtek fel, egyértelműen kidolgozott stratégia mentén – emelte ki Emmanuel Macron.

A francia elnök kifejtette, hogy túl kell lépni a kelet-nyugat és az észak-dél típusú, valamint a nemzeti különbségekből adódó megosztottságon.

A liberális frakcióvezető szerint egy új Európában Orbán Viktor rendszerének nem lesz helye.

– Az EBESZ a magyar választások kapcsán közzétette a véleményét, retorikus, megfélemlítő, xenofób, tisztázatlan választási kampányfinanszírozás. Ezt az EBESZ írta le, és ugyanazokat a szavakat használta, mint Putyin megválasztásakor. Egyértelműen kell fogalmazzunk: illiberális államoknak nincs és nem is lesz soha helye a mi uniónkban. A szabad véleménynyilvánítás, a jogállamiság, a jog előtti egyenlőség az alap szabadságjogok, és európai jogok. Valamit kell tenni, mert jelenleg most semmit sem csinálunk – húzta alá Guy Verhofstadt.

Macron elnök a céljai között megfogalmazta, hogy a menekültügyi reformot legkésőbb jövő tavasszal le kell zárni, el kell mélyíteni az euroövezet együttműködését és hatékonyabb klímapolitikát kell folytatni. Az euroszkeptikus parlamenti képviselőcsoportok szerint azonban teljesen felesleges az EU-t megreformálni, aki tud, az lépjen ki belőle.

 

– Ne engedjen a technokraták a lobbik nyomásának. A holnap azon népek világa, akik felemelik a fejüket. A brit nép máris elszakította ezt a köteléket, a brit nép a szabadsága, a függetlensége mellett szavazott, az Európai Unió már a múlté – hangoztatta Florian Philippot, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia-frakció EP-képviselője.

A vitában a képviselők az EU előtt álló temérdek feladatra – a terrorizmus elleni harcra, a migráció ellenőrzésére, a digitális technológiák szabályozására, valamint a monetáris, és bankunió kiterjesztésére – is felhívták a figyelmet.

Bejelentkezés 12 órakor Brüsszelből:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!