2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:35

Macron: Franciaország nem hirdetett háborút Szíria ellen

Hír TV

2018. április 16., hétfő 15:10

Emmanuel Macron francia elnök ugyanakkor jogosnak nevezte a hétvégi légitámadást, amit a vegyi fegyverek használatát tiltó egyezmények megsértése miatt indítottak. A nyugati országok szerint az Aszad-rezsim vetett be klór és szarin-gázt Dúmában. A szíriai helyzetről is tárgyalnak ma az uniós külügyminiszterek.

Háborút nem hirdettek, csak a vegyifegyver használatát tiltó egyezmények megsértése miatt bombázták hétvégén amerikai-francia és brit gépekkel és robotrepülőkkel a szíriai fegyverraktárakat – mondta a francia elnök vasárnap esti televíziós interjújában.

– Tíz napja Trump elnök azt mondta, az Egyesült Államoknak ki kell vonulnia Szíriából. Meggyőztük, hogy szükséges maradnia, és meggyőztük arról őt, hogy hosszú távon kell maradnia – fogalmazott Emmanuel Macron.

A francia elnök sikeresnek tartja az április 7-i, több mint 70 halálos áldozatot követelő vegyifegyver-támadásra adott nyugati válaszcsapást, mert sikerült megsemmisíteni a szír katonai létesítményeket. Macron szerint az is siker, hogy a célzott támadással sikerült a török-orosz egységet megtörni, miután Ankara is elítélte a szír vegyifegyver-támadást. Az akcióért Macron Moszkvát is felelősnek tartja.

– Persze, hogy az oroszok bűnrészesek. Ezt mondtam, és beszéltem Vlagyimir Putyinnal, aki azt állította, hogy ők maguk nem használtak klórgázt, de módszeresen, diplomáciai úton, építették fel, érték el, hogy a nemzetközi közösség ne tudja megakadályozni a vegyifegyverek bevetését – tette hozzá a francia elnök.

Putyin a célzott légicsapásokat ítélte el, szerinte a szír ellenzék rendezte meg a dúmai támadást, és ürügyként használta fel az akciójuk megindítására.

Nemcsak a francia elnök, hanem az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is a szíriai béketárgyalások újraindítását szorgalmazta, Federica Mogherini a tagországok külügyminisztereinek luxembourgi tanácskozása előtt kijelentette: Oroszországnak és Iránnak nyomást kell gyakorolnia a damaszkuszi rezsimre, hogy ismét tárgyaljon a béke megteremtéséről.

A német diplomácia új vezetője viszont már Bassar el Aszad nélkül képzeli el a szír politikai rendezést.

– Megoldás lesz mindenkivel, aki a térségben befolyással rendelkezik. Senki nem képzelheti azt, hogy valaki, aki vegyi fegyvert vet be a saját népe ellen, ennek a rendezésnek a részese lesz – mondta Heiko Maas német külügyminiszter.

Vasárnapi tanácskozásukon az Arab Liga vezetői is elítélték a tiltott fegyverek használatát Szíriában, és független nemzetközi vizsgálatot követeltek. Közben a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet szakemberei már a közel-keleti országban vannak, hogy megvizsgálják az állítólagos vegyi támadás helyszínét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!