2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Macron: Franciaország nem hirdetett háborút Szíria ellen

Hír TV

2018. április 16., hétfő 12:16, frissítve: hétfő 13:33

A francia elnök ugyanakkor jogosnak nevezte a hétvégi légitámadást, amit a vegyi fegyverek használatát tiltó egyezmények megsértése miatt indítottak. A nyugati országok szerint az Aszad-rezsim vetett be klór és szaringázt Dúmában. A szíriai helyzetről is tárgyalnak ma az uniós külügyminiszterek.

Háborút nem hirdettek, csak a vegyifegyver használatát tiltó egyezmények megsértése miatt bombázták hétvégén amerikai-francia és brit gépekkel és robotrepülőkkel a szíriai fegyverraktárakat - mondta a francia elnök vasárnap esti televíziós interjújában.

Macron sikeresnek tartja az április 7-i, több mint hetven halálos áldozatot követelő vegyifegyver-támadásra adott nyugati válaszcsapást, mert sikerült megsemmisíteni a szír katonai létesítményeket. A francia vezető sikernek tartja, hogy a célzott támadással sikerült a török-orosz egységet megtörni, miután Ankara is elítélte a szír vegyifegyver-támadást. Az akcióért Macron Moszkvát is felelősnek tartja.

Persze, hogy bűnrészesek. Ezt mondtam, és beszéltem Vlagyimir Putyinnal, aki azt állította, ők maguk nem használtak klórgázt, de módszeresen, diplomáciai úton, építették fel, érték el, hogy a nemzetközi közösség ne tudja megakadályozni a vegyifegyverek bevetését - mondta Macron.

Putyin a célzott légicsapásokat ítélte el, szerinte a szír ellenzék rendezte meg a dúmai támadást, és ürügyként használta fel az akciójuk megindítására.

Nemcsak a francia elnök, hanem az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is a szíriai béketárgyalások újraindítását szorgalmazta, Federica Mogherini a tagországok külügyminisztereinek luxembourgi tanácskozása előtt kijelentette: Oroszországnak és Iránnak nyomást kell gyakorolnia a damaszkuszi rezsimre, hogy ismét tárgyaljon a béke megteremtéséről.

A német diplomácia új vezetője viszont már Bassar el Aszad nélkül képzeli el a szír politikai rendezést.

Megoldás lesz mindenkivel, aki a térségben befolyással rendelkezik. Senki nem képzelheti azt, hogy valaki, aki vegyi fegyvert vet be a saját népe ellen, ennek a rendezésnek a részese lesz - hangoztatta a német külügyminiszter, Heiko Maas.

Vasárnapi tanácskozásukon az Arab Liga vezetői is elítélték a tiltott fegyverek használatát Szíriában, és független nemzetközi vizsgálatot követeltek. Közben a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet szakemberei már a közel-keleti országban vannak, hogy megvizsgálják az állítólagos vegyi támadás helyszínét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!